Hoe omgaan met stress op teamniveau?

Iedereen heeft er wel eens last van maar de ene gaat beter met druk om dan de andere. Stress hoeft niet altijd schadelijk te zijn en het kan mensen zelfs beter doen presteren. De vraag of stress al dan niet gezond is, hangt af van de belasting die de persoon of het team aankan.

De onderstaande eigenschappen maken medewerkers vatbaarder voor stress:

  • Perfectionisme
  • Prestatiegerichtheid en competitiviteit
  • Hoge betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel
  • Hoge nood aan waardering door anderen
  • Introvertheid
  • Pessimisme

Signalen

Karakter en temperament maar ook ervaringen en vaardigheden spelen hierbij een grote rol. Hoofdpijn, rugpijn, nekpijn en hartkloppingen zijn duidelijke lichamelijke signalen die kunnen duiden op stress. Bovendien kan ons afweersysteem door stress worden aangetast waardoor je vatbaarder wordt voor allerlei kwaaltjes. Ook vermoeidheid, prikkelbaarheid, overdreven cynisme en concentratieproblemen kunnen een aanwijzing zijn. Nagaan wat de stress in het team veroorzaakt en wat je er eventueel aan kunt doen is uiteraard noodzakelijk.

Realistische doelstellingen

Om het stressniveau op teamniveau te doen dalen is het van belang om duidelijk aan te geven wat je van de medewerkers verwacht. Probeer realistische doelstellingen op te maken en geef de medewerkers de middelen om de doelstellingen te bereiken. Het is ook cruciaal dat je het tijdsaspect niet uit het oog verliest. Het lijkt een voor de hand liggende vraag maar deze wordt veel te weinig gesteld: “Heb je hier tijd voor?”.

Communicatie op teamniveau

Een open communicatie over workload is essentieel om stress te vermijden. Zorg ervoor dat je als leidinggevende je medewerkers ondersteunt en dat ze dit ook zo aanvoelen. Luisteren is hierbij uiteraard belangrijk en laat aanvoelen dat je samen het verhaal onder controle kunt houden.

Over de auteur:

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van ‘Win Tijd Op Jouw Manier’. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.