Hoe kantoorwerk jouw dood wordt

Heel de dag braaf aan je bureau zitten houdt wel degelijk gezondheidsrisico's in. Je werkomgeving stikt zelfs van de gevaren: een overzicht.

1. Je bureaustoel

Een studie uit januari 2012 van de British Psychological Society toont aan dat werknemers gemiddeld vijfeneenhalf uur per dag op hun stoel doorbrengen. Dat is te veel, en kan obesitas, diabetes, spierspanningen en rugpijn veroorzaken. Het wordt aangeraden om zo veel mogelijk recht te staan, zelfs wanneer dat niet evident is.

2. De lucht

Weet je dat de lucht binnen in je kantoor tot honderd keer vuiler is dan die buiten? En als de airconditioning in je kantoor slecht afgesteld of onderhouden is kan je ernstige bacteriële infecties, geïrriteerde ogen, een verkoudheid of keelpijn oplopen.

3. Het kopieerapparaat

Als de filters in het kopieerapparaat niet regelmatig veranderd worden, spuwt het ding inktstof (toner) en ozon je kantoor in. Dat kan nasale irritaties, ademhalingsproblemen of allergieën veroorzaken.

4. De klok

Het is geen verrassing: studies hebben uitgewezen dat personen die 11 uur of meer per dag werken, 60% meer kans hebben op cardiovasculaire aandoeningen, hartaanvallen inbegrepen. Te veel werken kan ook tot burn-out leiden.

5. Je scherm

Veel werknemers zitten de hele dag naar hun scherm te staren. Dat kan hoofdpijn veroorzaken, vermoeide ogen en in sommige gevallen permanente problemen met het zicht. Om dat te vermijden, kan je enkele regels in acht nemen.

6. TL-licht

Omwille van de spaarzaamheid ervan worden veel kantoren verlicht met TL-lampen. Het koude licht heeft een eerder negatief effect op ons gemoed. Het kan zelfs mee een depressie veroorzaken.

7. Deadlines

De stress van een dichterbijkomende deadline kan je geheugen en denkvermogen aantasten. Korte, intense stress is even nefast als langdurige. Lees onze tips om je stress onder controle te houden.

8. Je toetsenbord

Klavieren zijn ware brandhaarden van bacterieën als ze niet regelmatig schoongemaakt worden. Ze kunnen tot vijf keer meer microben bevatten dan in een badkamer, waaronder e.coli en stafylokokken. Toetsenborden zijn niet de enige boosdoeners: telefoontoestellen, deurklinken, en de deur van de koelkast hangen vol met bacterieën van collega's die hun handen niet wassen na een toiletbezoek. Jakkes!

9. Je toetsenbord (bis)

Als je de hele dag zit te tikken en klikken, zal je dat zeker in je vingers voelen op het einde van de dag. Het kan carpaaltunnelsyndroom of een muisarm veroorzaken.

10. Je lunch

Je neemt geen middagpauze wegens 'geen tijd', of je zit te snacken? Onze moeders zeiden het al: je moet veel fruit en groenten eten en water drinken. En laat die zoute chips en koffie misschien toch maar voor wat ze zijn. Slechte voeding kan immers heel wat problemen veroorzaken. Lees onze tips voor een gezonde lunch.