Hoe kan ik onthaasten?

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze je hoe je een dagje van ontspanning kan inlassen.

We rushen van de ene activiteit naar de anderen, we bevinden ons vaak in een race tegen de klok. Er moet zoveel gebeuren op zo weinig tijd. We blijven heel weinig stilstaan bij gezellige momenten of leuke ervaringen. Elke minuut van de dag moeten wij bereikbaar zijn, elke mail die we aankrijgen moet meteen beantwoord worden en we mogen geen minuut te laat zijn op een afspraak.

Er zijn heel wat voorbeelden te vinden van ons hectische bestaan. Op het werk blijf je soms doorgaan zonder te pauzeren, je vergeet soms zelfs te eten. Sommige dingen begin je reflexmatig en onbewust te doen:  bv. Je loopt in de winkel van het ene rek naar het andere. Op het einde van het winkelen vraag je je af of je nu al boter in je kar hebt liggen of niet. Als je met vrienden of collega’s praat, is de smartphone steeds dicht in de buurt. Soms zelfs permanent in onze hand, om er zeker elke minuut een blik op te kunnen werpen. Want we moesten maar eens een mail, sms of oproep missen. Soms blijf je  ook weinig stilstaan bij het waarom, wat en hoe van de dingen die we doen. Het is de overvolle agenda die je van en naar verschillende activiteiten leidt. Zijn er nog genoeg momenten voor jezelf te vinden?

Een dag zonder alle verplichtingen:  zonder gsm, zonder computer, zonder op de tijd te moeten letten en van hier naar daar te lopen. Klinkt dat als een niet te vervullen wens? Lijkt dit iets dat in werkelijkheid niet mogelijk is? Misschien moet je het maar gewoon eens doen!

Bereid je erop voor en hou rekening met volgende tips:

  • Kies een dag en plan die op voorhand in. Probeer, eenmaal die dag vastligt hier niet van af te wijken. Dit is een dag die je voor jezelf vrij houdt. Plan deze dag in op een dag dat je niet moet werken.
  • Voel je niet schuldig.
  • Beslis met wie je die dag doorbrengt. Alleen? Met je partner of gezin? Met vrienden?
  • Denk op voorhand al na over wat je wilt doen maar laat je vooral leiden door waar je op het moment zelf zin in hebt.
  • Zorg ervoor dat je niet lastig gevallen wordt. Zet dus gsm en computer uit, leg de telefoon van de haak, zet je deurbel af … Breng indien nodig ook een paar mensen op de hoogte van het feit dat je die dag onbereikbaar zal zijn.
  • Geniet ook van de voorbereiding van die dag. De weg ernaartoe kan je ook voldoening geven. Zorg dat het geen extra stress met zich mee brengt.

I.s.m. ISW Limits