Hoe hou je je vakantiegevoel nog even vast?

Sneeuw is er tijdens de voorbije krokusvakantie op sommige plekken met bakken tegelijk uit de lucht gevallen. Ideaal voor een deugddoende skivakantie en als je wat geluk hebt en het goed aanpakt, blijft het zalige vakantiegevoel nog een hele tijd duren, zegt onderzoekster Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij onderzocht de effecten van vakantie bij een groep van 96 wintersporters. De deelnemers moesten een vragenlijst invullen over hun gezondheid en welbevinden voor, tijdens en na de vakantie.

Energieker, gezonder, meer ontspannen

Haar conclusie: mensen die een leuke vakantie achter de rug hebben, kunnen de positieve gevolgen nog tot 4 weken later voelen. “Gemiddeld verdwijnt het positieve effect van een wintervakantie al na één week”, zegt Jessica de Bloom. “Maar daar zitten ook mensen bij die een slechte vakantie gehad hebben, omdat ze een ongeval hadden, de kinderen lastig waren, ... . Als je die groep eruit haalt, dan krijg je andere resultaten te zien: het positieve effect van een vakantie kan makkelijk tot 2 weken en langer duren. Dat uit zich op verschillende manieren: ze voelen zich energieker en gezonder, zijn tevredener en voelen zich minder gespannen.”

6 op 10 wintersporters keren tevreden terug

De meerderheid van de wintersporters (60%) blijkt een sterk positief vakantie-effect te ervaren: de gezondheid en het welbevinden nemen tijdens vakantie toe. Deze groep mensen blijkt het effect ook langer vast te kunnen houden na de vakantie. Pas 4 weken na terugkeer en werkhervatting komen zij terug op hun beginniveau. Werkenden met een sterk positief vakantie-effect, kunnen er dus nog een tijd op teren. Maar er zijn ook mensen bij wie geen (23%) of zelfs een negatief vakantie-effect wordt vastgesteld (16%). Dat kan veroorzaakt worden door slecht weer, reisstress, een familielid die een ongeval had, zelf een ongeval hebben, ... .

Skiën de ideale manier om er even uit te zijn

Skivakantie blijkt ideaal te zijn om los te komen van het werk, zo blijkt nog uit het onderzoek. “Wintersporters besteden tijdens hun vakantie gemiddeld minder dan 10 minuten aan werkgerelateerde activiteiten zoals e-mails checken en telefoontjes plegen met de zaak. En als mensen op een of andere manier aan het werk denken, dan is het eerder positief: zaken die ze goed ten einde gebracht hebben, bijvoorbeeld. We zijn nu bezig met een onderzoek naar het effect van citytrips en weekenduitstapjes en het lijkt dat die een soortgelijk effect hebben. Maar het effect hangt natuurlijk af van de omgeving, van de mensen met wie je weg bent, ... .”

Wat kunnen mensen doen om het vakantiegevoel te verlengen? “Mijn raad: probeer zoveel mogelijk positieve dingen uit de vakantie toe te passen in het dagelijkse leven. Als je plezier beleefde aan het gezelschap met vrienden, moet je dat ook in het gewone leven doen. Ook herinneringen ophalen, foto’s bekijken, ... kan helpen.”

Tekst: Dominique Soenens

Lees ook:
- Alles wat je moet weten over vakantiegeld en -duur
- Hoe ga je om met vakantieblues?