Hoe geef je feedback aan je baas?

Vaak krijg je als werknemer feedback aan je baas, maar wat als het in de omgekeerde richting gaat? Wat gebeurt er als jij feedback wil geven aan je leidinggevende?
Door prof. dr. Katleen De Stobbeleir, Vlerick Management School

Het is een bijzonder aangename ervaring te merken dat je baas openstaat voor feedback. Dat wil zeggen dat hij je feedback begrepen heeft, en hij er wel degelijk rekening mee houdt. Chefs krijgen vaak tegenstrijdige feedback, ze kunnen het niet eens zijn met alle elementen van de feedback. Maar hij moet wel laten voelen dat hij je gehoord heeft. Dat hij het de moeite waard vindt om er rekening mee te houden.

General Electric

Toen Jack Welch, de beroemde gewezen ceo van General Electric, er zijn loopbaan begon als ingenieur, had hij het eerste jaar keihard gewerkt. Hij kreeg een opslag van 15%. Maar zijn collega die gewoon van negen tot vijf had gewerkt, kreeg ook 15%. Dat vond Welch onaanvaardbaar. En hij maakte dat op een niet al te diplomatische wijze duidelijk, hij nam ontslag.

De baas van zijn baas had een lang gesprek met hem, en concludeerde dat de loonpolitiek van General Electric fout zat. Dit soort reactie maakte zo’n diepe indruk op Welch, dat hij besloot zijn ontslagbrief in te trekken. Dit soort reacties blijkt echter eerder uitzondering te zijn dan algemene regel. Waarschijnlijk omdat feedback vaak bedreigend overkomt.

Ik-boodschap

Goede feedback moet niet objectief zijn, dat is een groot misverstand. Hoe objectiever een boodschap, hoe minder ruimte je laat voor de andere persoon: dat zijn de feiten, en daar moet je maar mee leven. Je bent fout, en je zou dat moeten weten. Dat is vaak bedreigend.  Dat geldt ook voor feedback aan je baas. Vertel hem wat je persoonlijk van sommige zaken vindt. Hoe je dingen ziet, maar laat hem de ruimte om je boodschap te interpreteren, en blijf hopen dat hij iets zal doen met je verhaal.