Hoe geef ik autonomie aan mijn team zonder de controle te verliezen?

Leidinggevenden die autoritair de baas willen spelen, zijn definitief uit de mode. Maar hoe geeft u zo veel mogelijk autonomie, zonder de teugels volledig te vieren? Elke Jorens, HR-manager van Microsoft BeLux en Ivan De Witte, ceo van rekruteringsspecialist Hudson, getuigen.

Heel wat leidinggevenden koesteren nog steeds de illusie dat ze controle hebben over hun medewerkers wanneer ze letterlijk naast hen zitten. Wishful thinking. In het nieuwe kantoor van Microsoft zijn er 244 bureaus voor 300 werknemers. Medewerkers komen naar kantoor voor een (team)vergadering of werkopdracht, voor de rest werken ze waar en wanneer ze willen. Zelfs de grote baas heeft geen eigen stekje en werkt aan een flexdesk.

Hr-manager Elke Jorens huivert van een klassieke, autoritaire verhouding tussen werknemer en leidinggevende. “Wij vertrekken altijd eerst vanuit ‘de mens’ achter de werknemer die te veel in de file staat, die de kinderen op moet halen ‘s avonds, die een co-ouderschapregeling heeft,..  Daarom maken onze werknemers heel concrete en individuele afspraken met hun leidinggevende. Vervolgens stellen beide partijen duidelijke jaar-, maand- en zelfs weekobjectieven op. Hoe transparanter, hoe beter. Voor bijna alle functies kan je kwantitatieve en kwalitatieve doelstellingen bepalen, op voorwaarde dat je bedrijfsstrategie kristalhelder is. Via tweewekelijkse meetings kunnen we die perfect opvolgen en meten. Zo weet de werknemer wat de manager wil, en ontstaat er een vertrouwensband.”

Ivan De Witte deelt haar mening: “Leid uw werknemers grondig op, geef hen vervolgens de autonomie om hun werk in te richten zoals ze zelf willen, en beoordeel hun werk nadien op basis van zuivere objectieven. Bij onze werknemers op het terrein meten we de klantentevredenheid, het aantal opdrachten dat ze uitvoeren, maar ook of ze integer zijn.” Hij breekt ook een lans voor ‘intrapreneurship’ (ondernemingszin) onder het personeel, waarbij meningen kunnen botsen en frisse ideeën ontstaan. “Maak van u werknemers ondernemers: creëer een omgeving waarin ze a priori creatief kunnen zijn. In zo’n open bedrijfscultuur maken controlefreaks of dictatoriale leiders geen schijn van kans meer. Leidinggevenden die hun werknemers aansturen vanuit hun eigen, beperkte denkwereld, ogen onzeker en zijn gedoemd om te mislukken.”

Door technologische hulpmiddelen in te zetten, kan u werknemers meer dan ooit flexibel en autonoom laten werken. Maar autonomie geven gaat veel verder dan uw werknemers één dag per week laten thuis werken of via geïntegreerde communicatiekanalen te vergaderen.

Elke Jorens: “Als ik lees dat de Vlaamse Gemeenschap met streefcijfers werkt om hun ambtenaren meer te laten thuiswerken, dan vind ik dat bizar. Zoiets leg je toch niet op? Dat sommige managers vrezen voor een tanende teamspirit? Onzin. Wanneer onze werknemers de behoefte voelen om elkaar te zien, spreken ze gewoon af.”

Volgens de hr-manager van Microsoft BeLux worden er te veel managers aangesteld die wel goed zijn in hun vak, maar die te weinig kaas gegeten hebben van medewerkers aansturen. “Er moet een echte ‘band’ gesmeed worden tussen leider en werknemer. “Een goeie leider heeft oprecht interesse in wie zijn mensen zijn en waar ze hun energie uithalen. Enkel zo kan u hen goed coachen.”

Tekst: Sam De Kegel

<< Terug naar de andere vragen!

Heb je zelf een vraag? Stel ze op ons forum!