Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe ga je om met vakantieblues?

De tijd van luieren en relaxen is voorbij, vanaf nu gebeurt alles weer volgens een vast schema. Heb je nu al heimwee naar dat ontspannen vakantiesfeertje? Wij vertellen je hoe je omgaat met de vakantieblues.

Afhankelijk van welk type je bent, ga je anders om met het post-vakantiegevoel. Er zijn een 4-tal type werknemers:

1. De wegdromer

De eerste dagen na je vakantie liggen jouw vakantiefoto's gegarandeerd op je bureau en worden die uitgebreid getoond aan de collega's. Wanneer je vertelt over je vakantie tegen iedereen die het wil horen, ga je daar helemaal in op. Je bent met je hoofd meer bij wat je op reis hebt meegemaakt, dan bij je werk. Je hebt daardoor moeite om je te concentreren op je werk en je opnieuw op je dagelijkse taken te gooien.

Tip: Stel voor jezelf een lijstje op met heel concrete taken en werk dat systematisch af. Geef jezelf ook een deadline waarop al je to do's moeten klaar zijn. Zo geraak je geleidelijk aan opnieuw in je vaste werkritme.

2. De prikkelbare collega

Je ergert je aan details en hebt vooral de neiging om te vitten op zaken die je vervanger tijdens je afwezigheid op een andere manier heeft opgelost. Je hebt het gevoel dat je daardoor meer werk hebt met het rechttrekken van zaken die in jouw ogen fout zijn gelopen.

Tip: Blijf niet te lang stilstaan bij wat er gebeurd is tijdens je afwezigheid. Vit niet op details, dat is allesbehalve productief. Zoek in plaats daarvan samen met je collega/vervanger uit wat er echt is foutgelopen en bekijk hoe dat volgende kan vermeden worden. Neem daarna de oude vertrouwde draad weer op.

3. De filosoof

Jij hebt tijdens je vakantie nagedacht over de zin van je job. Zit je op het juiste spoor, wil je dit blijven doen? Wat is in feite het belang van jouw job binnen het bedrijf waar je werkt? Is het niet zinvoller om je tijd op een andere manier te besteden? Je hebt het er moeilijk mee opnieuw aan de slag te gaan en twijfelt of je niet iets anders wil gaan doen.

Tip: Als je tot bepaalde inzichten bent gekomen tijdens je vakantie, laat die dan de eerste dagen even bezinken. Gaat het gevoel dat je tijdens je vakantie had niet voorbij? Onderneem dan actie: bespreek je zorgen met je baas en vraag om nieuwe verantwoordelijkheden, een zinvollere invulling van je job. Ga samen na wat de mogelijkheden zijn. Ben je echt uitgekeken op je job? Zoek dan uit wat je wel wil doen en ga op zoek naar een nieuwe uitdaging.

4. De blij-terugcollega

Je hebt genoten van je vakantie en je bent nu helemaal opgeladen om weer aan de slag te gaan. Je geniet ervan om je collega's terug te zien en gooit je vol overgave op je projecten.

Tip: Jij hebt weinig last van de vakantieblues. Een paar weken ontspanning heeft je juist energie gegeven om er weer stevig tegenaan te gaan. Let echter op dat je daarin niet te ver gaat en doseer je krachten. Het duurt misschien nog even voor je er opnieuw voor een paar dagen tussenuit kan.

Lees ook: Hoe ga je als manager om met de vakantieblues in je team?