Hoe ga je om met een slechte dag op het werk?

Je stond op met barstende hoofdpijn, er was geen warm water in de douche en de trein had – hoe kan het ook anders – een halfuur vertraging. Kortom: ’t zit tegen, maar toch word je verwacht op je werk. Hierbij enkele tips om de dag alsnog heelhuids door te komen.

We kunnen niet altijd het zonnetje in huis zijn; soms voelen we ons gewoon miserabel en slechtgezind en dan zouden we het liefst van al terug in bed kruipen en de dekens ver over ons hoofd trekken. Maar wie een job heeft, kan dat helaas niet. Het goede nieuws is wel dat een slechte ochtend of enkele tegenslagen daarom nog niet noodzakelijk je hele dag moeten vergallen. Door onze tips zal het je wél lukken om klanten te bezoeken of om die ene belangrijke presentatie te geven.

Spreek met niemand totdat je gekalmeerd bent

Natuurlijk is het onmogelijk om de dag door te komen zonder te communiceren met je collega’s of met klanten, maar het is een goed idee om eerst wat te bekomen vooraleer je begint te telefoneren, te mailen of te vergaderen. Als je geërgerd bent of je kwaad voelt is de kans namelijk groot dat je anderen zonder enige reden begint af te snauwen. Om dat te vermijden is het dus best dat je een paar minuten de tijd neemt om tot jezelf te komen.

Begin opnieuw

Terug naar huis rijden, in bed kruipen en je dag letterlijk opnieuw beginnen is niet mogelijk, maar op het werk kan je je wel even afzonderen om jezelf te ‘resetten’. Haal diep adem, drink een kop koffie, eet eventueel iets en probeer gedurende vijf minuten te relaxen. Het zal je helpen om je dag met een helder hoofd tegemoet te gaan.

Herschik je prioriteiten

Het kan gebeuren dat je niet in de stemming bent door iets dat erger is dan een treinvertraging of een kapotte boiler. Iemand uit je familie kan ernstig ziek zijn, een naaste kan overleden zijn of misschien staat je relatie op springen … In dat geval is het geen slecht idee om, als dat enigszins kan, echt belangrijke afspraken uit je agenda enkele dagen uit te stellen. Je moet in elk geval vermijden dat je ernstige fouten zou maken doordat je er met je hoofd niet helemaal bij bent. In de tussentijd kan je je toeleggen op kleinere en eenvoudiger taken die je misschien al een hele tijd aan het uitstellen was.

Sport!

Sporten zorgt ervoor dat je humeur verbetert en dat je je kan ontspannen. Als je tijdens je middagpauze genoeg tijd hebt, ga dan even joggen, trap een balletje of oefen wat in het gymlokaal. Zelfs een korte wandeling kan al wonderen doen voor je gemoed.

Praat erover

Oké, deze tip lijkt wat tegenstrijdig met de eerste, maar nadat je gekalmeerd bent is het goed om eens je hart te luchten bij een collega of iemand anders die je vertrouwt. Vertel hem of haar wat je dwarszit, en misschien krijg je zelfs wat goede raad om je probleem aan te pakken. Zoniet, dan kan je op z’n minst toch eens zeggen wat er op je lever ligt, wat op zich al deugd doet.

Bron: Glassdoor.com