Hoe ga je om met een nieuwe baas?

Uit onderzoek blijkt dat een zogenaamde ‘shock’ op de werkvloer de belangrijkste reden is en blijft waarom werknemers ontslag nemen. En laat een nieuwe baas nu door heel wat mensen ook als een echte shock ervaren worden. U kunt dus maar beter de juiste strategie volgen wanneer iemand anders de lakens gaat uitdelen op uw afdeling.

“Sommige werknemers gaan op dat vlak stevig de mist in,” zegt Nele De Cuyper, professor personeelspsychologie aan de K.U. Leuven. “Bijvoorbeeld door aan ‘impression management’ te gaan doen: ze gaan geweldig hun best doen, praten hun nieuwe baas naar de mond of proberen hem op alle mogelijke manieren te flatteren. Op korte termijn kan dat werken, maar op lange termijn val je zo onherroepelijk door de mand. Hiermee maak je je doorgaans ook niet echt populair bij je collega’s, die je plotse ijver maar matig zullen kunnen appreciëren.”

Echte dwarsliggers zullen wellicht eerder de omgekeerde strategie hanteren: ze geven blijk van veel weerstand, proberen hun nieuwe baas te negeren of steken hem of haar zelfs stokken in de wielen. “Niet onbegrijpelijk – elke verandering lokt nu eenmaal weerstand uit – maar op termijn uiteraard ook niet echt rendabel,” klinkt het.

De Cuyper: “De beste strategie bestaat er volgens mij in om van bij het begin het psychologische contract met je nieuwe baas – een geheel van impliciete afspraken en regels – opnieuw te onderhandelen. Net zoals u heeft uw nieuwe baas immers een aantal werkafspraken en aandachtspunten die hij belangrijk vindt. U mag er zeker niet van uitgaan dat dit zogenaamde psychologische contract volledig verworven is en dat je nieuwe baas daar zomaar mee akkoord gaat. Met andere woorden: echt de kat uit de boom kijken is ook geen goed idee. Al was het maar omdat dit bepaald niet ondersteunend is naar de man of vrouw in kwestie, die ook wel wat nieuwe uitdagingen op zich ziet afkomen.”

“Nog een laatste tip: probeer ook niet al te emotioneel te reageren op een nieuwe baas. Het is best mogelijk dat u de eerste weken de indruk krijgt dat het niet echt klikt, maar trek daar niet meteen overhaaste conclusies uit. Vaak is die eerste indruk gebaseerd op vooroordelen, en loopt het na een tijdje toch wel los.”

<< Terug naar de andere tips