Hoe ga je om met een mindervalide collega?

Niet iedereen is hetzelfde. De maatschappij evolueert en steeds meer mindervalide personen integreren zich in de beroepswereld. Hoe ga je om met een gehandicapte collega?

Bang om te kwetsen

Vaak liggen vooral wijzelf en niet zozeer de andere aan de basis van de angst om iets aan te kaarten. We zijn immers bang om iemand te kwetsen, om te choqueren of gewoon om niet te weten welke woorden we moeten gebruiken.

Verschillende situaties

Als één van je collega’s een handicap heeft, kunnen zich verschillende scenario's voordoen:

1. Je durft het onderwerp niet aan te snijden uit angst je collega te kwetsen en je voelt je niet erg op je gemak. Je werkt gewoon voort maar ondanks alles blijf je met vragen zitten.

2. Je praat er niet rechtstreeks met je collega over maar je richt je tot een gemeenschappelijke baas. Soms praat je er ook over met andere collega’s.

3. Je hebt er wel met je collega over gesproken

Jezelf informeren

Gouden regel is jezelf informeren over het onderwerp. Je neemt daardoor bij jezelf de angst weg om het gesprek met je collega aan te gaan. Hoe meer je er over weet, hoe beter je kan plaatsen waarom die collega een aantal 'privileges' krijgt die jij niet hebt. Bijvoorbeeld de extra hulp die je collega krijgt bij het uitvoeren van bepaalde taken. Of de reden waarom je collega wat later mag beginnen dan jou. Door de situatie beter te begrijpen, ga je conflicten uit onwetendheid uit de weg.

Vergeet de handicap

Concentreer je op de persoon en niet op de handicap. Je zal zien dat je na verloop van tijd vergeet dat je collega een beperking heeft.

Luister en stel vragen

Je angst is meestal overbodig. In veel gevallen snijdt de persoon in kwestie zelf het onderwerp aan. Probeer dan zo goed mogelijk te luisteren. Als jullie samenwerken is het meer dan normaal dat jij met een aantal vragen zit. Stel ze gerust. Als je dit met het nodige respect aanpakt, zal je collega je graag te woord staan.

Lees ook:
- "Straks komt een sollicitant met een handicap langs. Hoe vang ik hem op?"
- "Ik heb een handicap. Hoe pak ik mijn sollicitatiegesprek aan?"