Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe coach je jouw collega's?

Een collega als coach heeft tal van voordelen. Hij is snel beschikbaar en ziet onmiddellijk het effect van zijn coaching op het werk. Een collega-coach spreekt bovendien dezelfde taal als jij, hij weet hoe de machtsverhoudingen en patronen in de organisatie in elkaar zitten. Hoe word je zelf een goede coach voor je collega's? Wij vertellen het jou.

Neem een open houding aan

Als coach ben je een vertrouwenspersoon bij wie je collega terechtkan met zijn vragen, frustraties, opmerkingen enz. Het is dus belangrijk dat je ook openstaat voor zaken die misschien op een minder directe manier met het werk te maken hebben. Het zoeken van een balans tussen werk en privéleven heeft bijvoorbeeld evenveel impact op het werk als je werkmethode. Of misschien wil je collega gewoon zijn hart eens luchten over een klant. Het feit dat hij zijn verhaal bij jou kwijt kan, helpt je collega dan al een stuk vooruit.

Dring je eigen ervaringen niet op

Als collega-coach herken je jezelf misschien in de ervaringen van je collega. Hij of zij maakt dezelfde fouten en moet gelijkaardige obstakels overwinnen. Toch is het belangrijk om je collega de ruimte te geven om zaken aan te pakken op zijn of haar manier. Je kan wel helpen door te luisteren naar het verhaal van je collega en vragen te stellen die misschien tot nieuwe inzichten kunnen leiden.

Stel je neutraal op

Je collega zal je misschien vertellen over conflicten die hij of zij heeft met andere mensen die jij ook kent. Blijf in zulke situaties steeds neutraal en bied je collega gewoon een luisterend oor.

Benadruk kwaliteiten

Iedereen heeft natuurlijk fouten, maar het heeft weinig zin om te lang te blijven stilstaan bij wat je collega niet goed doet. Focus liever op zijn of haar kwaliteiten en vertel hem of haar regelmatig waar z/hij in jouw ogen heel goed in is. Dat zorgt ervoor dat je collega meer vertrouwen krijgt in zichzelf, meer initiatief neemt en automatisch beter gaat presteren.