Hoe bereid je een sabbatjaar best voor?

Dankzij het systeem van tijdskrediet is het mogelijk om je carrière even te onderbreken om nieuwe horizonten op te zoeken. Ondanks alles blijft het een hachelijke onderneming: je werkgever voor lange tijd in de steek laten kan gevaarlijk zijn voor je carrière. Waar moet je op letten alvorens je je in het avontuur stort?

Een (wereld)reis, een persoonlijk project, een humanitaire missie, een opleiding … Als je ze goed voorbereidt, kan een loopbaanonderbreking uitgroeien tot een prachtige ervaring, met voordelen op verschillende niveaus. De wet voorziet tijdskrediet om werknemers toe te laten alles tot een goed einde te brengen. Maar let goed op: ga bij voor een sabbatperiode niet over één nacht ijs. Je moet alles terdege voorbereiden, met inbegrip van de terugkeer naar je werk. Ziehier enkele tips die ervoor zullen zorgen dat je break niet de doodsteek van je carrière wordt.

1. Vóór de loopbaanonderbreking: leg je doelstellingen vast

Verzeker jezelf ervan dat je de juiste redenen hebt om een pauze te nemen. Stel jezelf de vraag of het wel degelijk voor je persoonlijke ontwikkeling is dat je een sabbatperiode wil inlassen en niet om een moeilijke situatie op het werk te ontvluchten. Neem de tijd om je project te laten rijpen.

Kies ook met zorg de periode waarin je je vertrek plant. Als je volop je carrière aan het uitbouwen bent, kunnen jouw oversten je aanvraag voor een loopbaanonderbreking wel eens zien als een gebrek aan ambitie. Anderzijds is het sowieso beter dat je je eerst bewezen hebt op de werkvloer alvorens je een sabbatjaar aanvraagt. Weeg voordat je een beslissing neemt goed af welke bewegingsruimte je nog hebt in je privéleven en in je professionele leven.

2. Je baas erover vertellen

Dit is een moeilijke stap, want je werkgever kan je aanvraag zien als een teken dat je niet meer gemotiveerd zou zijn. Stel de vraag daarom zo vroeg mogelijk: dat zal je toelaten om de projecten waar je mee bezig bent af te ronden en alles over te dragen aan een collega.

Doe alles geleidelijk: spreek er eerst over zonder de exacte datum of verdere details te vermelden. Leg enkel uit dat je een loopbaanonderbreking wil nemen en geef aan welke voordelen voor je werkgever daaraan verbonden zijn.

Het is van groot belang dat je een goede relatie met je baas behoudt. Wees zelfzeker, enthousiast en overtuigd van je project. Zelfs als je eraan twijfelt om nadien terug te keren bij je werkgever, mag je daar niets van laten blijken: speel dus op zeker.

3. Tijdens je loopbaanonderbreking: verspil geen tijd

Van de ene dag op de andere een strak uurschema en een regelmatig leven achter jou laten kan erg destabiliserend zijn. Je wordt het niets doen snel gewoon … Om geen tijd te verliezen is het belangrijk dat je een planning voorziet en jezelf tijdens je sabbatperiode deadlines oplegt, waar je je dan ook strikt aan houdt. Leg duidelijke doelstellingen vast en houd je aan je agenda. Alleen op die manier zal je sabbatperiode je ook werkelijk voldoening schenken.

Een loopbaanonderbreking nemen is geen reden om je af te snijden van de wereld: blijf je sociale netwerk onderhouden en verbreek het contact met je collega’s niet. Ga hen bijvoorbeeld eens bezoeken tijdens het bedrijfsfeest. Dat je het druk hebt, mag geen excuus zijn.

4. Bereid je terugkeer voor

Alle banden met je bedrijf doorsnijden is een slecht idee. Bij je terugkeer zal je daardoor het gevoel krijgen dat je geïsoleerd staat en dat je bij je werkgever niet meer op je plaats bent. Bovendien zal je dan te maken krijgen met wantrouwen van je collega’s en van je bazen.

Stuur dus af en toe een kaartje, een e-mail of een uitnodiging om eens samen te eten … Deel je avonturen met hen, maar blijf zelf ook op de hoogte van wat er gebeurt in je bedrijf. Als je directe chef bijvoorbeeld vervangen werd door iemand anders, zou het jammer zijn als jij daar niet op de hoogte van zou zijn.

5. Na de loopbaanonderbreking: wees gewillig

Na je sabbatjaar zal het gewone kantoorleventje voor jou misschien een beetje kleurloos lijken. Je riskeert ook om je vorige functies niet meer te kunnen opnemen of om te eindigen met slechts minimale verantwoordelijkheden. Om dat te vermijden, moet je onmiddellijk na je terugkeer tonen dat je enthousiast bent en moet je je met herwonnen energie op nieuwe bedrijfsprojecten storten.

Ben je niet meer tevreden met je vroegere functie en weegt het je zwaar om deze opnieuw op te nemen? Dat kan, een sabbatjaar is namelijk een ervaring die je volledig kan veranderen. Vraag dan aan je chef of je samen de groeimogelijkheden binnen het bedrijf kan bekijken of overweeg om elders je carrière verder te zetten.