Hoe beheers je de druk op het werk in tijden van crisis?

In deze moeilijke tijden wegen de verkoopsdoelstellingen dubbel zo zwaar. Ze kunnen de sfeer binnen een groep behoorlijk verzieken. Anke Luts staat geregeld voor groepen waarin de sfeer om te snijden is.

Zij is psychologe bij ISW Limits, een adviesbedrijf rond welzijn, ontstaan uit de KU Leuven. “Meestal schakelen bedrijven ons in als er zich moeilijkheden voordoen. Dan geven we zowel advies aan individuen, de groep en de leidinggevenden van die organisatie.”

Beheers uw gedachten

“Als het moeilijk wordt, gaan we snel negatief of zwartwit denken. Zorg dat er geen spiraal van negatieve gedachten ontstaat. Want onze gedachten bepalen heel sterk hoe wij ons voelen. Tracht daarom uw gedachten te beheersen en de situatie te relativeren: vraag u af hoe erg u deze situatie zal vinden binnen vijf jaar. Of wat is de kans dat u ontslagen zal worden indien u uw verkoopdoelstellingen in deze moeilijke tijden niet haalt? Besef in dergelijke situatie ook dat elke moeilijke periode tijdelijk is. Tracht vooral realistisch te denken en uw zelfvertrouwen te behouden.”

Verzorg uzelf

“Om de cirkel van stress te doorbreken, moeten we bovendien zorg dragen voor ons lichaam. Dit kan u doen door aandacht te besteden aan voldoende beweging, gezonde voeding en ontspanning na de werkuren.”

Onderneem de juiste acties

“Maak, voor u iets onderneemt, een duidelijk onderscheid tussen zaken waar u greep op heeft en zaken die u niet kan veranderen. Zo heeft het geen zin om u op te winden over de lange ochtendfiles of de economische recessie. Leg u daar bij neer. Stel anderzijds uw prioriteiten scherp op veranderbare aspecten. Zoek, bijvoorbeeld, actief naar klanten die nog wel kopen en investeer in relaties die renderen op lange termijn. Dat vergeten we soms.”

Bewaar een toffe sfeer in uw team

Anke Luts: “Een goede teamsfeer is een van de beste garanties om door probleemmomenten heen te raken. Bouw daarom zeker in moeilijke tijden de activiteiten die u deed met de collega’s, niet af. Zorg dat u elkaar sociaal blijft steunen. Geef wat complimenten, zeker als de collega’s wel hun ‘targets’ halen. Begin niet aan een interne competitie. Een jaloerse reactie of het verspreiden van roddels leidt immers tot negatieve productie.”

Leidinggevenden moeten steun leveren

Het is heel belangrijk dat leidinggevenden hun mensen blijven steunen en hen niet harder het mes op de keel zetten, meent Anke Luts. “Verkopers en werknemers in het algemeen zetten meestal door op voorwaarde dat ze sociale steun voelen van hun leidinggevenden. Zij moeten de zaak trekken en de medewerkers de juiste sturing bieden in tijden van crisis.”

“Eens de situatie binnen een organisatie verziekt is en er veel onzekerheid heerst, vergt het veel tijd om dit recht te trekken. Ik heb vooral positieve ervaringen met organisaties die het welzijn van medewerkers voortdurend bewaken. Een rondvraag kan helpen om het welzijn van werknemers in kaart te brengen. De Welzijnswet heeft hiervoor een kader geschapen dat sommige bedrijven actief gebruiken, én met resultaat.”

<< Terug naar de andere vragen!