Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe ban je de zondagavondblues?

Het is zondagavond en eigenlijk is het nog weekend, maar jij zit al met weemoed aan de volgende werkdag te denken. Heb je het ook zo moeilijk met die zondagavonden? Je bent niet alleen.

Volgens een Brits onderzoek van Mind Charity voelt meer dan 26% van de Britse werknemers zich down en ongemakkelijk de dag voordat ze na een vrije dag of een vrij weekend moesten gaan werken. De zondagavondblues is eigenlijk een snapshot van de druk die de werknemer voelt in het veranderende economische klimaat, stelt het onderzoek. En daar speelt de economische crisis een belangrijke rol in. Andere cijfers van het onderzoek concluderen dat werknemers het ook moeilijker hebben met slapen, sneller ziek zijn en minder gemotiveerd zijn. De economische crisis heeft niet alleen een emotionele weerslag op de werknemers die hun job hebebn verloren, maar ook op de werknemers die te maken kregen met een verhoogde werkdruk.

Hoe ban je de zondagsblues?

Als je echt fysisch ziek wordt van het zondagavondgevoel, wil dat zeggen dat je je toch niet helemaal goed voelt in je job. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een andere job. Misschien helpen volgende tips je al een beetje vooruit.

1. Zorg dat je iets gepland hebt op zondagavond. Nodig vrienden of familie uit voor een etentje. Zo heb je voldoende afleiding en denk je niet aan de volgende dag.

2. Als je toch alleen bent, verwen jezelf dan extra op een zondagavond. Maak een lekker theetje en lees een goed boek. Niets zo goed als je te kunnen verliezen in een geschreven verhaal. Je bent helemaal van de wereld.

3. Kijk een goede film en leef je helemaal in. Kies wel voor een actiefilm of een thriller. Een romantische komedie kijken, maakt je alleen nog maar weemoediger.

4. Bel een vriend op en vertel over wat je dat weekend gedaan heb. Maak nieuwe plannen om tijdens de week of het volgende weekend af te spreken. Zo heb je meteen iets om naar uit te kijken.

5. Doe aan sport. De ideale manier om niet te piekeren. Daarenboven ben je daarna extra moe en kan je goed in slaap vallen. Let er ook op dat je op zondagochtend niet te lang uitslaapt. Sta op tijd op, dan ben je 's avonds ook echt moe.

6. Zorg dat je werkplek op vrijdagavond netjes opgeruimd is. Dat geeft je zin om er maandagochtend weer in te vliegen.

7. Verspreid je huishoudelijke taken over het hele weekend en stel niet alle vervelende klusjes uit tot zondag. Plan daarentegen iets leuks op zondag.

Bron: The Observer en VDAB