Het cv van Tom Waes

“Ik was te ongeduldig om na mijn humaniora nog lang te studeren", zegt tv-maker Tom Waes. En dus gooide hij naar een jaartje Germaanse filologie het roer om en trok hij naar Schotland om er op twee jaar tijd het diploma van professionele duiker te behalen. Hoe het daarna verliep, ontdek je in zijn cv.

Personalia

Geboortedatum: 7 november 1968
Woonplaats: Antwerpen
Burgerlijke staat: in een relatie met Mieke Morel, vader van drie kinderen

Opleidingen

1980-1988: Atheneum Berchem
1989-1990: Germaanse filologie UFSIA
1990-1992: Opleiding operator onderwaterwerken in Schotland

“Ergens vind ik het nu jammer dat ik geen diploma hogere opleiding heb. Er zijn zoveel beroepen die ik niet kan doen. Als kind was ik bijvoorbeeld gefascineerd door de stiel van het medicijnen maken. Vlak bij ons thuis; in Edegem, was een mooie apotheek: zoiets wilde ik later ook worden. Maar om er minstens vier jaar voor te studeren, had ik de moed niet. Nu kan ik enkel aan de slag in beroepen waar je niet voor gestudeerd moet hebben. Als ik de jobadvertenties van vandaag zie, val ik soms achterover. Je moet blijkbaar voor alles acht jaar gestudeerd hebben, 27 talen kunnen en daar krijg je dan 1.200 euro voor. Gelukkig moet je als tv-maker helemaal niets kunnen (lacht).”

Professionele ervaring

- Beroepsduiker in o.a Zwitserland, Mexico, Frankrijk, Spanje (van 1992-1997)

“Als duiker kun je op korte tijd veel geld verdienen: het is een gevaarlijk beroep, dat wordt doorgerekend in het loon. Mijn ouders waren indertijd nogal bezorgd. Terecht, waarschijnlijk. Maar ik heb wèl een heel stuk van de wereld gezien: Spanje, Mexico, Zwitserland, Duitsland… Er is veel werk voor een beroepsduiker of technische onderwaterwerker van een bepaald niveau. Het ging natuurlijk meer dan om duiken alleen: er kwam ook veel wiskunde bij te pas. In Zwitserland legden we de hele TGV-fundering voor een betonconstructiebedrijf. In het weekend werkte ik bovendien nog als portier in discotheken: ook al een vetbetaald baantje. Mijn toenmalige vriendin hield nogal van uitgaan en feesten, dus ik draaide mee. Aan studeren dacht ik niet meer.”

- Redacteur

1998: redacteur bij Woestijnvis
2000: redacteur voor De Quizmaster (tv1)
2001: redacteur voor Alles Komt Terug (tv1)
2002: eindredacteur voor Via Vanoudenhoven (tv1)

- Regisseur van De Planckaerts (vtm) en Zonnekinderen

- Acteur: rollen in De Zaak Alzheimer, Buitenspel, Het Geslacht De Pauw en De SM-rechter

- Presentator/programmamaker

2005: presentator van Hagger Trippy (2BE)
2008: presentator van Tomtesterom (een)
2009: presentator van Hartelijke groeten aan iedereen (een)
2009: presentator van The One Man Show (een)
2010: presentator van het tweede seizoen van Tomtesterom (een)
2010: presentator van De Oplichters (VT4)
2012: presentator van het derde seizoen van Tomtesterom (een)

Nog voor de derde reeks van Tomtesteron van start ging, was er al heel wat ophef in de media. Waes had namelijk eigenhandig met een Boeing 737 over ons land gevlogen. Schansspringen, een werkende duikboot bouwen en een orkest dirigeren zijn enkele van de andere opdrachten.

- Zanger

Een van de opdrachten in de tweede reeks van Tomtesterom was 'Word schlagerzanger'. Waes neemt de aanstekelijke single 'Dos cervezas por favor' op en scoort daarmee een grote hit. Daarna laat hij zich ook inhuren om het nummer te komen zingen op evenementen.

Talenkennis

Nederlands, Engels, Frans, Spaans

Hobby's

Lopen en fietsen