Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Het belang van goede mobiliteit voor een jonge werkzoekende

Jasper Van Biesen
  • Leeftijd: 21 jaar
  • Woonplaats: Lebbeke, Oost-Vlaanderen
  • Diploma: Bachelor Journalistiek
  • Gewenste functie: showbizzjournalist, redactielid, communicatiemedewerker, woordvoerder, social media beheerder, promo medewerker.
  • Twitter: @JasperGossip

Jasper Van Biesen is jong en wil werken, maar botst regelmatig aan tegen de beperkingen van het openbaar vervoer.

Rijbewijs halen

“Heb je je rijbewijs al gehaald?”. Samen met “Heb je nu nog altijd geen werk gevonden?” is dat de vraag die er telkens weer in slaagt om een deel van mijn dag te verpesten. Kijk: rijlessen zijn duur en ik kan niet volledig terugvallen op mijn ouders. Ik heb me dan ook voorgenomen om mijn rijlessen zelf te betalen, maar daar heb ik natuurlijk een hoop geld voor nodig. Ik spreek dan nog niet eens over een eigen wagen.

Dat geld wil ik bij elkaar krijgen door te gaan werken. Het zal mijn eerste, vaste job worden, aangezien ik nog maar net afgestudeerd ben. Gelukkig heb ik voorlopig een losse opdracht als Mediawatcher bij Radio 2. Ik weiger te geloven dat ik elders nog niet aangenomen ben omdat ik geen rijbewijs heb. Ik ben meer waard dan dat verdomde papiertje.

Openbaar vervoer

Zonder mijn persoonlijke pimped-out-je-weet-wel ben ik gedwongen om beroep te doen op het openbaar vervoer. Hier knelt het schoentje vaak. Als ik een interessante vacature spot, moet ik letten op twee zaken: ‘heb ik het geschikte profiel?’ en ‘kan ik er geraken?’.

Heel wat bedrijven zijn gevestigd op industrieterreinen, ver uit het bereik van het openbaar vervoer. Daar bovenop woon ik in een kleine gemeente, op een afstand van alle bruisende bedrijven en kansen. Een tripje naar Brussel of Antwerpen is al een hele onderneming.

Korting op de trein

De VDAB stimuleert je om de trein te nemen als je gaat solliciteren. Met een speciaal attest kan je korting krijgen op je treinticket. Leuk, maar jammer genoeg niet efficiënt. Mijn plaatselijke werkwinkel was er oorspronkelijk niet tuk op om zo’n attest via de telefoon toe te kennen en het op te sturen met de post. Het is de bedoeling dat je naar het kantoor zelf gaat om daar na vijf minuten je attest te krijgen.

Mijn werkwinkel ligt niet in mijn gemeente, dus ik moet elke keer een afspraak maken met het kantoor zelf, wat me bijna evenveel kost als dat dure treinticket. De trein nemen om korting te krijgen op een andere treinrit, dat is toch absurd? Gelukkig kan zo’n attest nu wel al met de post opgestuurd worden. Het volgende probleem is dan de NMBS zelf. De conducteur beweerde dat hij mij geen ticket kon geven ‘omdat zijn kassa dan niet klopte’. Kafka op z’n best.

Goede bereikbaarheid

Ik wil alles doen om die felbegeerde job binnen te halen én om mijn rijbewijs te behalen. In een grote stad wonen en een rijbewijs hebben vooraleer je werk zoekt, helpen je in mijn ogen toch flink vooruit in je zoektocht. Overheid en bedrijven moeten volgens mij daarom blijven investeren in een goede bereikbaarheid en in de juiste tegemoetkomingen. Werkgevers kunnen niet meteen van een starter eisen dat hij een rijbewijs en een auto bezit.

Er is volgens mij ook een taak weggelegd voor de werkwinkels. In Wallonië krijgen werkzoekenden de kans om met steun van de overheid hun rijbewijs te halen. Mooi, toch? Wat opzoekwerk leert me dat Vlaanderen dit in bepaalde gevallen ook aanbiedt. Waarom communiceert men daar dan zo weinig over?

Kortom: er is nog veel werk aan de winkel. Misschien kan ik hiervoor een project uit de grond stampen … ?