Goed begonnen is half gewonnen

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze hoe je je dag vol energie kan beginnen.

Om goed te functioneren binnen en buiten het werk, is een gezonde levensstijl belangrijk. Goede slaapgewoonten, voldoende beweging, matig alcoholgebruik, weinig of niet roken en een gezonde voeding werken veerkrachtbevorderend. Wanneer we gezonder leven, voelen we ons fitter en beter gewapend tegen problemen en stress. Deze gezonde levensstijl begint al bij het begin van de dag met het ontbijt. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag maar wordt vaak niet genomen of wordt slechts een snelle hap. De tafel wordt niet gedekt, we smeren wat boterhammen voor onderweg in de trein of in de auto. Tegenwoordig ontbijt men steeds minder, dit is een trend die goed te plaatsen is in onze hectische maatschappij waar tijd een heel kostbaar goed is. Volgens voedingsspecialisten is dit echter niet zo bevorderlijk om zonder ontbijt de dag te beginnen.

Als onze wekker afgaat, hebben we sterk de neiging toch nog even te blijven liggen. Op tijd opstaan is vaak een moeilijke opgave, het bed ligt zo lekker en je wilt niet uit dat warme nest komen. Maar ’s morgens je tijd nemen om je op je gemak klaar te maken en rustig te ontbijten loont echt de moeite.

Doorheen de dag gaat het er heel vaak hectisch aan toe en is er weinig tijd voor jezelf. Als je op tijd opstaat kan je jezelf rustig voorbereiden op de nieuwe dag. Neem een ontspannende douche, luister even naar het nieuws of lees de krant bij een warme kop koffie of thee. Naast die ontspannende ‘ik-tijd’ ’s morgens is een uitgebreid ontbijt nemen ook mogelijk als je iets vroeger uit de veren bent.

Waarom is eten ’s morgens belangrijk? Goed begonnen is half gewonnen, dat is zeker. Het ontbijt is onze eerste bron van energie om aan de dag te beginnen, het zet onze stofwisseling in werking. Werken met een lege maag is veel moeilijker dan wanneer dat hongergevoel is gestild. We kunnen ons beter concentreren en ook ons geheugen werkt beter. Wanneer we ‘s morgens iets gegeten hebben zullen ook minder naar tussendoortjes grijpen in de voormiddag.

Probeer het zelf eens: zet je wekker een half uurtje vroeger om jezelf rustig te tijd te gunnen wakker te worden en neem een stevig ontbijt. Je zal zien: het werkt !

I.s.m. ISW Limits