Geruchten in de wandelgangen

Geruchten in de wandelgangen.


Op elke werkplek is er roddel. Vanzelfsprekend is schadelijke achterklap te mijden, net als roddel die valse geruchten verspreidt.
Maar een geruchtenmolen kan ook voordelig uitpakken. In veel bedrijven sijpelt de informatie maar moeilijk en traag door tot op de werklvoer. De wandelgangen zijn dan de enige plek waar informatie wordt doorgegeven.


Korreltje zout


Toch blijf je best waakzaam met roddel of geruchten. Reageer er pas op en vertel ze pas door als je weet dat ze waar zijn.

Hou ook rekening met het 'telefooneffect'. Ken je dit spelletje uit de jeugdbeweging nog? Je vormt een mensenketen en je fluistert iets in het oor van de persoon naast je en dan fluistert hij of zij dat weer in het oor van de volgende.. De laatste persoon zegt luidop wat hem werd toegefluisterd. De eerste herhaalt dan de originele zin en die verschilt merkelijk.


Meedoen op eigen risico


Als je het niet kunt laten om gezellig te kletsen, hou dan in gedachten dat je woorden verdraaid kunnen worden. Wees uiterst voorzichtig, zelfs als je iets vertelt aan een collega die je vertrouwt. Misschien ben jij goed in het bewaren van een geheim, maar niet iedereen is zo deugdelijk.


Doe je voordeel met roddel


Als je erg succesvol bent in je werk of als je hard hebt gewerkt aan een project, dan kan het nuttig zijn om die informatie luidop en herhaaldelijk mee te delen in de wandelgangen. Zo horen je oversten het misschien ook.
Ook als je met iets zit of als een collega iets gedaan heeft wat je maar matig kan appreciëren, kunnen de wandelgangen een uitlaatklep zijn. Natuurlijk is de directe aanpak vaak beter en is het niet de bedoeling om achterbaks te zijn, maar de directe aanpak is niet altijd de beste of is niet altijd mogelijk.


De jeugd van tegenwoordig...


Jonge mensen roddelen over het algmeen niet over de gang van zaken op kantoor. Zij vinden er niks aan om in de wandelgangen rond te dolen en bestempelen hun oudere collega's die dat wel doen als 'watjes'. Zij daarentegen voelen zich onafhankelijke denkers.
De meeste jongeren denken dat ze maximum 3 jaar voor hetzelfde bedrijf zullen werken en dat is meteen één van de redenen waarom ze minder meedraaien in de geruchtenmolen.