Ga de Facebook- en Twitterstress te lijf: 5 tips

Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+, Pinterest, Tumblr, Flickr, Path, Foursquare, Instagram … De lijst met sociaalnetwerksites is schier eindeloos. ‘Mee’ zijn met alle nieuwe hypes is onmogelijk.

Volgens George Colony, CEO van onderzoeks- en adviesbureau Forrester, zit de gemiddelde sociaalnetwerkgebruiker met het water aan de lippen: er is geen tijd meer om nog meer sociale netwerken te onderhouden. Wij geven 5 tips om je online leven zo efficiënt en stressvrij mogelijk te managen.

1. Kiezen is niet noodzakelijk verliezen

Niemand verwacht dat je elke dag meer dan tien websites van een statusupdate voorziet. Kies de belangrijkste uit en concentreer je daarop. Zeker voor professioneel gebruik zullen de ‘big three’ ruimschoots volstaan: Facebook, Twitter en LinkedIn.

2. Focus op kwaliteit

1000 vrienden op Facebook en 1000 mensen volgen op Twitter? Gekkenwerk! Ga met de grove borstel door je contacten en behoud alleen wie je écht interessant vindt. De informatiestroom die voortdurend op je afkomt zal wat tot bedaren komen.

Wees ook streng voor wat je zelf post: gooi alleen dingen online omdat je ze moeite vindt, niet omdat je ‘vandaag nog iets moet posten’. In 2012 zijn focus en kwaliteit de nieuwe codewoorden.

3. Beperk de tijd

Heb je een groot project af te werken? Sluit dan je sociale netwerken en richt al je aandacht op de taak die je hier en nu moet doen. Onze hersenen zijn niet gemaakt om te multitasken. Je concentreren op slechts één opdracht tegelijk komt je productiviteit alleen maar ten goede.

4. Get real

Moe van de sociale media en al dat virtuele gebabbel? Een mens zou bijna vergeten dat de persoonlijke aanpak ook nog bestaat: bel die vriend(in) eens op in plaats van een facebookbericht te sturen, of communiceer met een collega via post-its in plaats van via e-mail.

5. Relax

Een dagje Facebook links laten liggen is geen drama, zelfs geen kleintje. Of leg Twitter anders eens een weekend het zwijgen op. Naar het schijnt is er daar buiten ook nog een leuke wereld om te verkennen.