Flexibele arbeidsmarkt: vloek of zegen?

Hoewel de loopbanen in Vlaanderen niet bepaald flexibel te noemen zijn – de gemiddelde Vlaming zat anno 2013 al elf jaar in dezelfde job, een uitzondering in Europa – zien onze jobs er vandaag toch helemaal anders uit dan pakweg 30 jaar geleden. Dat heeft veel te maken met flexibiliteit, zegt Maxim Kovalenko, loopbaanonderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en verbonden aan het Steunpunt Werk en Sociale Economie.

 

Belgische arbeidsmarkt hinkt achterop

“Onze economie vraagt meer flexibiliteit dan dertig jaar geleden”, vertelt Kovalenko. “Consumenten verwachten producten en diensten op maat. Ook de technologieën om die producten en diensten te te leveren zijn gesofisticeerder geworden, waardoor de eisen aan de werknemers veranderd zijn.”

 

“Hetzelfde kan je zeggen over kapitaal, dat vandaag moeiteloos van het ene naar het andere land vloeit. Al die verschuivingen samen maken dat er een enorme druk ontstaat om arbeid flexibeler te organiseren.”

 

“Overheden nemen dan ook maatregelen die maximaal op die ontwikkelingen inspelen en een gunstig investeringsklimaat creëren. Denk maar aan de discussie rond nachtwerk in e-commerce. Zolang online winkels in ons land ’s nachts geen bestellingen mogen behandelen, kunnen we de buitenlandse spelers niet succesvol beconcurreren. België heeft nog steeds een redelijk rigide arbeidsmarkt.”

 

Flexibiliteit: een tweesnijdend zwaard

Maar moeten we nu eigenlijk blij zijn met de flexibilisering die er onvermijdelijk aankomt? “Voor mij is de toenemende arbeidsflexibiliteit een tweesnijdend zwaard”, zegt Maxim Kovalenko. “Voor de een brengt het meer vrijheid en creativiteit in de loopbaan: ‘Ik kan zelf gaan en staan waar ik wil. Ik heb mijn kansen op promotie zelf in handen.’ Voor de ander leidt het vooral tot meer jobonzekerheid: ‘Vind ik nog wel een passende job?’”

 

“Terwijl het vroeger de werkgever was die een carrière uitstippelde, ligt de verantwoordelijkheid over de loopbaan nu meer bij de werknemer. Hij moet er zelf voor zorgen dat hij inzetbaar blijft. Alleen, niet iedereen kan dat even goed. Volgens sommige sociologen ontstaat er daardoor zelfs een nieuwe klasse, het precariaat, mensen die met ernstige en systematische vormen van onzekerheid te maken hebben.”

 

Interim en deeltijds in de lift

Atypische carrières als interimmanager of deeltijds accountant lijken vandaag steeds vaker voor te komen. Maxim Kovalenko: “Onderzoek suggereert inderdaad dat er steeds meer werknemers zijn in de zogenaamde ‘atypische’ arbeidsvormen, bijvoorbeeld in tijdelijke contracten, interimwerk, deeltijds werk enz.”

 

“Ook in België zien we daar een voorzichtige groei in. Deeltijds werk bijvoorbeeld neemt al sinds de jaren 80 toe. Tijdelijke arbeid is bij ons dan weer minder ingeburgerd dan elders in Europa. Sommige landen hebben ook specifieke statuten gecreëerd voor het flexibel werken, denk aan de Duitse minijobs of zero hours-contracten in Nederland.”

 

Lees ook: Zo verhoog je de productiviteit op je werkplek