File? De politie weet raad

Elke winter is het hetzelfde liedje: België is nooit echt goed voorbereid op de barre weersomstandigheden. Bij elke vlok sneeuw worden de files langer en niet zelden komt het land in dat geval tot een volledige stilstand.

Regelmatig vastzitten in de file kan erg frustrerend zijn. En gezien België het meest verstopte land ter wereld is, is het belangrijk je te wapenen met geduld, een dosis moed en wat creativiteit om je tijd in de file nuttig door te brengen.

De federale politie geeft ook enkele richtlijnen voor goed gedrag in de file.

 • Hou altijd voldoende afstand. Zo kan je je niet laten verrassen door een plotse opstopping.
   
 • Respecteer de 'tweesecondenregel'. Laat altijd minstens twee seconden tussen jou en je voorligger.
   
 • Nader je een file, rem dan niet te bruusk, maar probeer pompend te remmen, zodat je achterliggers je remlichten zeker opmerken. Zet ook je vier knipperlichten aan. Kijk in je achteruitkijkspiegel en zijspiegel of je achterliggers inderdaad vertragen. Laat genoeg plaats met het voertuig voor je voor het geval dat je achterligger niet op tijd kan stoppen.
   
 • Eenmaal je in een file zit, heeft het weinig zin om vaak van rijstrook te veranderen. Elke rijstrook gaat doorgaans even snel, en door op hetzelfde rijvak te blijven hou je het achterliggende verkeer niet onnodig op. Laat tussen de wagens ook voldoende plaats voor de motorrijders.
   
 • Blijf altijd kalm. Verkeersagressie kunnen we missen als kiespijn en het lost de file zeker niet op.
   
 • Bij druk verkeer geeft de federale politie regelmatig richtsnelheden mee. De maximumcapaciteit van een snelweg wordt bereikt bij 80 kilometer per uur, niet bij 120 kilometer per uur. Concreet zorgt een lagere maximumsnelheid voor minder ongevallen en betere doorstroming.