Facebook op kantoor verhoogt het werkplezier

Uitzendbureau Unique ondervroeg 4000 respondenten over het belang van sociale media tijdens de werktijd. 41 procent van de ondervraagden vonden dat het gebruik ervan het werkplezier verhoogt.

Blokkeren

“Er zijn nog steeds veel organisaties die sites als Twitter, Facebook en LinkedIn geblokkeerd hebben voor hun personeel”, stelt Raymond Puts, directeur van Unique. “Hierdoor kan je als organisatie echter kansen missen. Wanneer juist ingezet, kunnen deze media een meerwaarde bieden voor de organisatie. Daarnaast blijkt dat door het bieden van deze toegang de aantrekkelijkheid van een werkgever stijgt. Vooral door de op handen zijnde ‘war for talent’ is het belangrijk dat werkgevers het gebruik van social media overwegen. Hierbij speelt het vertrouwen in personeel een grote rol. Om voor iedereen de ruimte en regels die er op dit gebied bestaan duidelijk te maken, is het slim om als organisatie een social-mediabeleid te ontwikkelen om hier gedragsregels op te baseren.”

6 procent

Een kleine minderheid van 6 procent van de respondenten vindt het gebruik van social media tijdens de werktijd zeer belangrijk voor zijn of haar baan. Omdat zoveel werkgevers de sites blokkeren, ontstonden ondertussen vele manieren om de blokkades te omzeilen. Zo is er een app die Facebook vormgeeft zoals een spreadsheet uit Excel, wat de indruk geeft dat je noeste arbeid aan het leveren bent.

Privéleven managen

Het toegelaten gebruik van Facebook, LinkedIn en Twitter tijdens de werkuren maakt een werkgever extra interessant voor sollicitanten. Het geeft niet alleen blijk van vertrouwen, maar je kan ook tijdens het werk snel je contacten met vrienden en familie onderhouden. Natuurlijk moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat je werk af geraakt!

Schelden

Ben je bevriend met je baas of collega’s op Facebook? Laat je dan vooral niet gaan in scheldtirades aan hun adres. Statusupdates als “mijn baas is een incompetente zak” of “mijn collega is een betweterig zwijn ” zijn dus uit den boze, zeker als de baas meeleest.