Expo: Van de werkvloer naar de catwalk

Wedden dat jouw favoriete kledingstukken ooit als werkkledij zijn ontworpen? De invloed van werkkleding op het modebeeld is groter dan je denkt. De alomtegenwoordige jeans bijvoorbeeld, werd al in de negentiende eeuw gedragen door Californische mijnwerkers, om later de straat en catwalk te veroveren.

De expositie “Werkstijl” neemt de relatie tussen werkkleding en mode onder de loep. Je krijgt doorleefde werkoutfits te zien: meer dan honderd jaar oude jeans, in verlaten mijnen teruggevonden door denim-archeologen, verpleegsterpakjes uit verschillende periodes, kostuums in onverwoestbare Manchester-stof en overalls, schorten en petten in alle geuren en kleuren. Even interessant zijn de op die werkkledij geïnspireerde creaties uit de modewereld: stukken van klinkende namen als Martin Margiela, Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier en Walter van Beirendonck, die variëren van hip tot frivool. Of wat dacht je van een jeansjumpsuit met franjes?

Werkstijl, function & fashion” loopt nog t/m 30 september 2012 in Museum Rotterdam - Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, 3011 GK Rotterdam. Open van dinsdag  t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer info op  www.museumrotterdam.nl.