Eindejaarsfeestje: zo gedraag je je beter niet

Een druk jaar achter de rug? Het eindejaarsfeestje van je werk zou de ideale gelegenheid kunnen lijken om alle stress van je af te feesten. Toch doe je dit beter niet. Het is en blijft een event waar je omringd wordt door je baas en collega’s. De volgende misstappen probeer je best te vermijden.  

1. Kom niet te laat

Probeer nog voor het echte feest losbarst aanwezig te zijn. Het begin van de avond is immers de meest bevorderlijke om ontspannen gesprekken te voeren. Een uitgelezen kans dus om bij te kletsen met je directeurs.

2. Wees geen muurbloempje

Blijf niet in een hoekje zitten, enkel pratend tegen de collega’s waar je elke dag mee samenwerkt. Profiteer van de gelegenheid om je netwerk uit te breiden en kennis te maken met mensen van andere departementen. Je weet nooit dat dit een stimulans kan zijn om hoger op de ladder te klimmen.

3. Verlies niet de controle

Als je alcohol drinkt, houd je dan bij een of twee glazen. Jezelf lazarus drinken op een evenement van het bedrijf, kost je misschien niet meteen je baan, maar je reputatie zal er onvermijdelijk onder lijden. De kans dat je gedurende een periode het doelwit wordt van pesterijen is groot.

Wees ook niet te gulzig en overdrijf niet met eten. Je wilt niet overkomen als een uitgehongerde zwerver.

4. Breng je baas niet in verlegenheid

Zelfs al verkondigt je baas dwaze uitspraken en ben je zeker van je stuk, spreek hem niet tegen of verbeter hem niet voor iedereen. In de meeste gevallen kun je je kennis beter voor jezelf houden.

5. Vertel geen wulpse grappen

Zelfs al is de sfeer ontspannen, toch kunnen je collega's je grappen aanstootgevend vinden. Houd bepaalde opmerkingen dus voor een avond onder vrienden.

6. Ga niet op de versiertoer

De werkvloer is een omgeving waar versieren verboden is. Dit geldt ook voor het bedrijfsfeestje. Zelfs een aantrekkelijke collega op een speelse manier plagen, kan al snel slecht geïnterpreteerd worden. Vermijd misverstanden in plaats van ze uit te lokken.

7. Spel niemand de les

Het voorbije jaar kan behoorlijk frustrerend geweest zijn en je hebt waarschijnlijk op momenten eens gedacht dat jij het beter zou doen dan je baas. Denk je er nog steeds zo over? Houd je overtuigingen dan voor jezelf, uit ze niet op het bedrijfsfeestje. 

8. Uit geen frustraties

Je collega’s zullen zonder twijfel ook een moeilijk jaar achter de rug hebben en het is dus niet abnormaal om te denken dat wat kwaadsprekerij iedereen goed zou kunnen doen. Je mag echter nooit vergeten dat de muren oren hebben en dat wat je zegt tegen je gebruikt kan worden. Blijf professioneel en laat je masker niet vallen.

9. Wees voorzichtig met commentaren achteraf

Misschien worden er daags na het feest wel foto's verspreid op het intranet of zelfs online gezet op Facebook of een andere site. Let dan op met de commentaren die je erbij zet: schrijf niets waarvan je achteraf spijt kan krijgen.