Een werkdag als psychiatrisch verpleegkundige

Hazel
  • Leeftijd: 22 jaar
  • Functie: Psychiatrisch verpleegkundige
  • Organisatie: Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel
  • Diploma: Bachelor in de verpleegkunde

Elke week blogt een m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week is het de beurt aan Hazel* (33), psychiatrisch verpleegkundige bij Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel.

Lees de rest van haar werkweek op de website van Jobpunt Vlaanderen.

Vandaag doe ik de nachtshift. Die start om 22 uur en eindigt om 7 uur 's morgens.

Wat staat er zoal op het programma? Medicatie klaarzetten voor morgen en nakijken welke patiënten zich niet correct aan het therapieschema houden. Alle patiënten hebben namelijk een individueel schema. Daar staat in welke therapieën ze die dag dienen te volgen, bijvoorbeeld fitness, kooktherapie, creatieve therapie, … Die therapieën zijn gekozen in samenspraak met de patiënt. Wanneer een patiënt zich niet goed houdt aan zijn schema, wordt dat met hem of haar besproken.

Verder ga ik elk uur à anderhalf uur de afdeling rond. Dan kijk ik in elke kamer om te zien of ze slapen. Wanneer patiënten psychisch minder goed zijn, ga ik de kamer binnen, om zeker te zijn dat alles in orde is.

Vannacht is er ook een extra taak voor mij. Ik mag de cadeautjes van de patiënten inpakken! Het is bijna Kerst en elk jaar wordt er voor elke patiënt een kleine attentie voorzien. Patiënten vertelden mij dat ze elk jaar hetzelfde cadeautje kregen: een sleutelhanger. Daarom hebben ze expliciet gevraagd om dit jaar voor iets anders te zorgen. Wat is het geworden? Een mooie fotokader met een inspirerend tekstje. Eerlijk gezegd ben ik niet de beste in inpakken, maar ik heb wel mijn best gedaan! Het uiteindelijke resultaat valt nog best mee …  

De patiënten hebben vannacht goed geslapen. Daar ben ik blij om want ik heb al nachten gedaan wanneer patiënten geen oog dicht doen en/of zeer psychotisch zijn. Het valt me wel op dat veel patiënten zeer vroeg wakker zijn, de eerste beginnen stilletjes aan op te staan om 5 uur. Er wordt verwacht dat ze tot 6 uur op de kamer blijven om de rust op de afdeling te bewaren. Ze mogen natuurlijk wel eens komen roken.

Al bij al is het een rustige nacht geweest en kan ik nu eindelijk zelf mijn bed in.

* Hazel is een schuilnaam.