Een middagdutje op het werk?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat een middagdutje de productiviteit verhoogt. Toch staan we vooral negatief ten opzichte van dit fenomeen: middagdutjes zijn voor bejaarden, en wie slaapt op het werk is een luiaard.

Het nut van de middagdut

De productiviteit verhoogt op verschillende vlakken na een powernap: je kan nieuwe informatie langer en makkelijker vasthouden, en ingewikkelde visuele patronen sneller doorzien. Bij het ontwaken scheidt ons lichaam ook twee hormonen af, adrenaline en noradrenaline, die ervoor zorgen dat we ons energiek voelen.

Volgens Britse wetenschappers is de middagdut trouwens de beste manier om het dipje dat je hebt tussen één en drie uur ’s middags tegen te gaan. Een korte powernap heeft meer effect dan een shot caffeïne of een langere nachtrust.

Hoe lang?

De perfecte middagdut is een powernap van 10 minuten tot maximaal een halfuur. Wanneer je langer dan 30 minuten de ogen sluit zal je vermoeider opstaan dan je ging slapen, omdat je net in diepe slaap verzeild bent geraakt. Een hazenslaapje van ongeveer 20 minuten is daarentegen perfect om de batterijen even op te laden.

Praktisch

Maar hoe moeten we dit praktisch aanpakken? Je bureaustoel even in de meest horizontale positie zetten is niet erg comfortabel. Sommigen pleiten dan ook voor ruimtes speciaal voorzien voor middagslaapjes. Zo biedt de burgemeester van de Deense gemeente Hillerød sinds vijf jaar zijn ambtenaren de gelegenheid een uiltje te knappen tijdens de werkuren, nadat een Deens slaapinstituut ontdekte dat een ambtenaar 5 tot 7 procent effectiever werkt na een middagslaapje.

In België zijn we echter nog lang niet zo ver. Zou jij graag de mogelijkheid krijgen om een dutje te doen op het werk? In onze poll is alvast een grote meerderheid voorstander!