Een gezonde maaltijd op het werk

Zorg dat je maaltijd op het werk evenwichtig is samengesteld:
- voldoende koolhydraten (granen, brood, aardappelen)
- voldoende eiwitten (vlees, kaas, eieren, …)
- beperkte hoeveelheid vetten
- voldoende vezels (groenten & fruit)
- wat zuivel als yoghurt of plattekaas.


Bedrijfsrestaurant


Voorziet je werk in de mogelijkheid van een bedrijfsrestaurant of cafetaria, wees dan voldoende kritisch en neem niet te veel vet op in je maaltijd. Indien nodig kan je eventuele tekorten aanvullen door bv. fruit of zuivel van thuis mee te brengen.


Je eigen lunchpakket


Maak je thuis je middagmaal klaar, kies dan bruin brood, wees spaarzaam met boter of margarine en kies je beleg niet te zoet en/of te vet. Je kunt een slaatje meenemen naar je werk. Is dat te veel moeite, leg dan gewoon een schijfje tomaat tussen elke boterham, lekker fris. Neem tenslotte een stuk fruit mee en een potje zuiveldessert.


Opmerking: maak je je lunch de avond tevoren klaar, bewaar hem dan in de koelkast. Ook op het werk bewaar je je maaltijd het best in de koelkast. Zeker in de zomer voorkom je op deze manier de eventuële ontwikkeling van bacteriën.


Tenslotte nog dit:


Broodjes uit een snackbar zijn meestal heel eenzijdig: veel vet (mayonnaise!), veel zout en bijna geen vezels (2 kleine blaadjes sla en 1 schijfje tomaat tussen wit brood geven echt te weinig vezels).


Neem de tijd om rustig en ontspannen te eten, het bevordert de spijsvertering en je humeur.


Dat werklunches met broodjes niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid, hoeven we hier niet verder uit te leggen.