Druk op het werk? Probeer je lichaam te ontspannen!

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze hoe je een ontspannen kan aannemen op het werk.

Van alle kanten hoor je het: druk-druk-druk. De hoge werkdruk werkt op je gemoed en je voelt je opgejaagd en gespannen. Ook last krijgen van rug- en nekpijn is geen uitzondering in zulke hectische periodes. Een eerste stap om rustiger te worden is de spanning weg te laten vloeien. Door je lichaam te ontspannen, komt ook je hoofd tot rust. Een gespannen lichaam heeft een negatieve invloed op hoe je je voelt en wat je denkt. Negatieve gedachten en gevoelens krijgen sneller de kans om naar boven te komen. Een ontspannen lichaam daarentegen, heeft een positief effect op hoe je je voelt en wat je denkt.

Hoe kan je je lichaam proberen ontspannen? Je kan in de eerste plaats al veel bereiken door te letten op je lichaamshouding. Ben je je bewust van de lichaamshouding die je aanneemt tijdens het werken? Misschien neem je zonder je er bewust van te zijn constant een gespannen houding aan. Zo houd je je lichaam in een ‘stress-stand’. Als je bijvoorbeeld het meeste van je tijd een zittende houding moet aannemen voor je werk uit te voeren, doe dan eens regelmatig een check:

  • Trek jij je schouders naar omhoog?
  • Heb je een voorovergebogen houding?
  • Steek jij je kin te ver naar voren?
  • Hou jij je tanden opeengeklemd ?

Als je een gespannen houding opmerkt, neem dan heel even tijd om je houding te verbeteren. Laat je schouders zakken, houd je rug recht, zet je hoofd in een ontspannen positie waardoor je minder spanning voelt in je nek en hals, laat je armen en handen losjes naast je lichaam hangen, laat je benen lichtjes openvallen, laat je onderste kaak hangen, ontspan je gezicht, …

Je zal zien, door deze bovenstaande adviezen in acht te nemen, kan je die lichamelijke spanning voor een groot deel verminderen. Hierna kan ook je gespannen geest hier een voorbeeld aan nemen.

I.s.m. ISW Limits