Dresscodes in vier sectoren

Casual of niet? De dresscode durft wel eens te verschillen al naargelang de sector waarin je werkt. Wij gingen ons licht opsteken bij de banken, de media, de vastgoed- en it-sector.

VASTGOED
Chantal Cabuy, HR-manager, Cofinimmo ICT

"In de vastgoedsector zijn maatpak en stropdas de norm. Voor de dames hoeft het niet per se een mantelpakje met rok te zijn, een geklede broek kan ook. Een jeans zal je hier niet gauw zien. Toch lopen hier ook een paar mannen rond die nooit een das dragen. Dat wordt aanvaard, omdat het hoort bij hun persoonlijke stijl. Maar echt casual kom je hier niet tegen. Wie zich niet conformeert, wordt op een diplomatische manier gewezen op onze vestimentaire gewoonten."

ICT
Marc Heeren, Managing Director Operations, CSC

"Bij CSC hebben we geen formele groepscode. We rekenen op het gezond verstand. Van het mangementteam wordt een driedelig maatpak verwacht. Verder geldt de regel dat men zich aanpast aan de klant. De laatste 3 à 4 jaar tekent zich een duidelijke trend af: steeds meer bedrijven vragen onze medewerkers om niet in pak te komen. Dat bevordert de integratie tussen interne en externe medewerkers. De norm blijkt in vele gevallen 'smart business casual': een das hoeft niet, hemd en trui mogen."

BANKEN
Hilde Junius, perswoordvoerder, Fortis

" Iedereen is vrij om zich te kleden volgens eigen smaak. Maar in de praktijk zie je meer maatpakken en klassieke kledij in donkere, onopvallende kleuren naarmate de functie hoger in hiërarchie of meer klantgericht is. Bij mannen is de stropdas een ongeschreven code. Wie een strikje of sjaaltje mooier vindt, is vrij om dat te dragen. Onthaalpersoneel heeft steevast een uniform ook al is er onderlinge variatie. Met opvallende uiterlijke kenmerken zoals piercings zijn er geen problemen. Wie hier werkt, weet waaraan zich te houden."

TELEVISIE
Heinz Gijbels, stylist VTM

"Onze mannelijke nieuwslezers dragen pak én stropdas. Wie het sportnieuws leest, mag zonder das in beeld. Ook de vrouwen dragen meestal een vestje. Onze geloofwaardigheid hangt daar van af. Verder zijn kleine ruitjes of streepjes taboe, anders gaat het beeld 'bibberen'. De omroepsters worden nu al in de nieuwe zomercollecties gestoken. Alles moet strak zitten, want tv verdikt. Onze weervrouw draagt altijd een lange broek. De camera brengt haar in beeld tot net onder haar knie‘n. Met een rok zou het lijken alsof ze geen benen heeft."

terug naar Imago