Dossier obesitas: maakt je werk je dik?

Staan de cijfers van de weegschaal ook iets hoger dan toen je nog student was? Je bent niet alleen. Ongeveer de helft van de werknemers verdikt gemiddeld vijf tot tien kilo gewoon door te ‘gaan werken’. En of dat nu aan het ‘goede leven’ - je verdient immers meer geld - ligt, valt te betwijfelen.

Stress grootste boosdoener

Voor studenten is het soms moeilijk te geloven maar voor de werkende mens is het al lang geen fabeltje meer: de druk en stress die je ervaart tijdens het uitoefenen van je job, ligt een pak hoger dan tijdens de studieperiode. Tel daarbij nog de extra huishoudtaken en je staat al lang niet meer versteld dat 55% van de werkende Belgen aangeeft zich geregeld gestresseerd te voelen.

Stress is dan ook één van de voornaamste redenen van gewichtstoename op het werk. Deadlines die steeds krapper worden, collega’s die voortdurend je hulp nodig hebben, vervelende klanten, de telefoon die onophoudelijk rinkelt en een baas die de druk steeds maar opvoert…Het zijn ongetwijfeld herkenbare situaties die er jammer genoeg voor zorgen dat een evenwichtige maaltijd of wat bewegen, het laatste is waar we tijd voor (kunnen) maken.

1 op 6 volwassen is obees

In België heeft 1 op 2 volwassenen overgewicht. 1 op 6 lijdt zelfs aan obesitas. We spreken van obesitas wanneer de Body Mass Index (lichaamsgewicht (in kg) gedeeld door lengte (in m) in het kwadraat) hoger is dan 30. Jammer genoeg lijkt die trend zich ook door te zetten bij onze kinderen, want ook 1 kind op 5 heeft overgewicht.

Dik = dom, lui en ongedisciplineerd

Het is al langer geen geheim meer dat overgewicht het risico op diabetes, hoge cholesterol, gewrichtsproblemen en maag- en darmklachten verhoogt. Dit heeft indirect ook gevolgen voor het absenteïsme op het werk. En het verontrustende is dat hoge cholesterol en diabetes type II steeds meer jonge mensen treft. Bovendien beïnvloedt overgewicht het professionele leven niet alleen op gezondheidsvlak. Mensen die iets zwaarder zijn, worden vaker aanzien als dom, lui en niet gedisciplineerd.

Jammer genoeg komen ze ook minder vaak in aanmerking voor een promotie en hebben ze soms een lager loon dan hun slankere collega’s. En ook in sollicitatierondes moet de volslanke kandidaat het vaker afleggen tegen kandidaten zonder overgewicht.

Op zoek naar het juiste evenwicht?

Het (her)vinden van het juiste evenwicht tussen eten en bewegen is soms makkelijker dan je denkt. En wat leuk is, je hoeft daarvoor heus niet je hele levensstijl te veranderen. 123feelfree is een nieuw sociaal netwerk en heeft als voornaamste doelstelling mensen wegwijs te maken in de wirwar aan voedings- en bewegingsinformatie.

Om je goed in je vel te voelen en meer energie te hebben zowel op het werk als daarbuiten, is de basisregel: energie in = energie uit. Met andere woorden de energie die je opneemt door te eten en te drinken, dien je ook best te verbruiken met beweging. Omgekeerd geldt natuurlijk ook dat je zware fysieke inspanningen maar best koppelt aan een stevige maaltijd, zodat je snel je energie terug op peil hebt. Weinig eten = weinig bewegen, veel eten = veel bewegen.

Betekent dit dat je vanaf nu je calorieën moet tellen? Heus niet, 123feelfree doet het voor jou. Op hun website worden voedingsproducten, maaltijden en bewegingen ingedeeld in energieniveaus. Zo kan je in een oogopslag zien hoeveel energie je opneemt of verbruikt waardoor je voeding en beweging makkelijk aan elkaar kunt koppelen. Als je een 2 eet, beweeg je ook een 2. Beweeg je een 3, eet dan een 3.

 

Wat kan je nog doen om evenwichtiger te leven? Lees ook deze tips van 123feelfree of volg eens een workshop samen met je collega's.

In samenwerking met 123feelfree