Deze werknemers werden betaald om dronken te worden

Alcohol drinken op het werk? Behalve op de occasionele receptie wordt dit meestal niet toegelaten, laat staan aangemoedigd door de werkgever. Toch werden enkele ambtenaren in de Amerikaanse staat Florida betaald om zich onder het goedkeurend oog van hun chef stiepelzat te drinken.

Het draait allemaal rond de Intoxilyzer 8000, een toestel dat in Florida gebruikt wordt bij alcoholcontroles. Een studie had evenwel aangetoond dat dit apparaat niet volledig betrouwbaar is en als gevolg daarvan moesten meer dan honderd afgelegde alcoholtests zonder gevolg geklasseerd worden.

Tijd om de reputatie van het toestel op te poetsen moet men bij het Department of Law Enforcement gedacht hebben en dus liet men in oktober vorig jaar voor 330 dollar aan whisky en andere alcoholische dranken aanrukken, samen met enkele zakken Dorito’s. Bedoeling was dat een vijftiental collega’s zich bij wijze van test zouden bezatten om vervolgens na te gaan of de Intoxilyzer 8000 al dan niet realistische waarden aangaf.

Nadat de werknemers in het toestel geblazen hadden, werd hun bloed getrokken en naar een labo opgestuurd voor analyse. Totale kost van de in drie dagen in elkaar gebokste studie: 8.000 dollar.

Geen wetenschappelijke waarde

De resultaten van dit onderzoek werden in december dan voorgesteld in de rechtbank, in een poging de rechters te overtuigen om de Intoxilyzer 8000 te mogen blijven gebruiken in Florida.

Helaas zullen de inspanningen van de dronken ambtenaren waarschijnlijk allemaal tevergeefs geweest zijn. Statistici zeggen namelijk dat hun test weinig of geen wetenschappelijke waarde heeft en de rechters die over het lot van de Intoxilyzer 8000 moeten beslissen zullen dan hoogstwaarschijnlijk ook geen rekening houden met de ‘studie’.

Ondanks de problemen met het toestel was het in Florida jarenlang in gebruik, zo meldt The Herald Tribune.

Een definitieve uitspraak over de kwestie volgt binnenkort.