De paradox van vooruitgang

E-commerce… ik ben er een absolute fan van. Het idee dat je ’s nachts om 23 uur een televisie bestelt en betaalt en dat die dan ook nog eens netjes geleverd wordt, de volgende dag, door je postbode, of een andere pakjesdrager. Heerlijk gewoon.

Verder sta ik daar niet al te veel bij stil. Wat doet het met klassieke winkels? Wat doet het met tewerkstelling? Wat is er nodig om dat pakje ‘overnight’ bij mij te krijgen… En toch. Niets blijft zonder gevolgen. Wij zitten met een wetgeving die er voor zorgt dat er ’s nachts niet mag gewerkt worden, waardoor we achterop hinken bij onze buren, die sneller kunnen leveren en waardoor we dus groei mislopen. En groei is de basis van meer jobs. Maar welke jobs? ’s Nachts inpakken en klaarmaken voor verzending. Overdag rondtuffen en afleveren… Echt leuk kun je dat bezwaarlijk noemen.

Vooruitgangsdenken. Moeten we één en ander tegenhouden omdat we dan stomme jobs kapotmaken? Moeten we alles toejuichen omdat we nu stomme jobs creëren? Mensen met meer verstand dan ik zullen er ongetwijfeld een onderbouwd en genuanceerd beeld over hebben.

Ik vrees echter dat het simpel is. We kunnen maar één fout maken, en dat is niet klaarstaan voor e-commerce met al zijn uitwassen in welke richting dan ook. Niet omdat het zaligmakend zou zijn, maar omdat er gewoon geen andere weg is.

Technologie, nieuwe media, het internet. Het zorgt voor mogelijkheden, het verlaagt grenzen, het veroorzaakt pijn op de drukpunten.

Ik zal nog niet te snel economische theoretici citeren, maar wat mij bijblijft is een concept als ‘creatieve destructie’ van Schumpeter. Ik denk niet dat er een weg terug is uit de kenniseconomie, ik denk ook niet dat zoiets wenselijk is. En ik vrees eerlijk gezegd dat we door een fase van destructie van de oude economie zullen moeten gaan, om ten volle in dat nieuwe verhaal te belanden.

Het enige wat we in dat proces als verantwoordelijkheid hebben is enerzijds de intellectuele eerlijkheid om die nieuwe ontwikkelingen alle kansen te bieden en anderzijds een maatschappij op te bouwen waarin niemand achter blijft en waarbij barrières, defensieve mechanismen de plaats ruimen voor zorg en een stuk bekommernis. Het lijkt mij ideaal om als overheid en ondernemingen samen te werken en welvaart en welzijn samen te laten vallen.