De lucht is heel droog in mijn kantoor, hoe kan ik dit verhelpen?

"Ik heb vaak de indruk dat het bij ons op kantoor erg warm is en dat de lucht heel droog is. Op het einde van de dag heb ik dan ook vaak het gevoel dat ik zo'n droge ogen en een droge keel heb. Wat kan ik doen?"
Het antwoord van AristA

Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat lichamelijke klachten over te droge lucht in kantoorsituaties vaak weinig of niets te maken hebben met de heersende relatieve vochtigheid, maar vaak het gevolg zijn van onvoldoende luchtkwaliteit, veelal in combinatie met te hoge luchttemperaturen.

Luchtverontreiniging

Vaak hebben dit soort klachten eerder te maken met de aanwezigheid van gas- en dampvormige verontreinigingen en stof in de lucht. Deze verontreinigingen - vaak het gevolg van bvb.  printers  en kopieermachines – en het aanwezige stof in de lucht kunnen in een minder vochtige omgeving makkelijker vrijkomen en zo gaan 'zweven' in de lucht. Op deze manier kunnen ze dan klachten, als de  irritatie van de slijmvliezen (van neus en ogen),  veroorzaken. 

Het is dus niet zo dat de oplossing enkel ligt in de verhoging van de luchtvochtigheid.

Oplossingen

In eerste instantie moet men vermijden om verontreinigingsbronnen in de ruimte te hebben: kopieermachines en veel gebruikte laserprinters kunnen best in een aparte, voldoende verluchte ruimte geplaatst worden.

Men kan ook best planten aanbrengen: sommige soorten (zoals vb. een palm, krulvarens) brengen grote hoeveelheden vocht in de lucht en kunnen ook giftige stoffen uit de atmosfeer verwijderen. Het is wel uiterst belangrijk deze planten goed te onderhouden: regelmatig stofvrij maken en verdorde delen onmiddellijk verwijderen. 

Het spreekt ook voor zich dat het schoonmaakonderhoud van de ruimten in orde moet zijn, en dat afsluitbare kasten de voorkeur genieten boven open kasten.

Tot slot vermelden we nog dat de ruimtetemperatuur best niet té hoog is (+/- 21°C) en dat de ruimte zoveel mogelijk geventileerd wordt, liefst met ramen die geopend kunnen worden.