De dag van Pieter Aspe

8u Ik sta op, drink koffie en babbel wat met mijn vrouw aan tafel. De dagen verlopen volgens een vast patroon: in de voormidag schrijf ik, in de namiddag heb ik tijd om iets leuks te doen. Aan die structuur hou ik me stipt, van maandag tot en met zaterdag.

08u30 Ik trek me terug in mijn werkkamer, met mijn gezicht naar de muur. Dat zorgt voor het minste afleiding. Veel tijd heb ik niet nodig om te beginnen schrijven: ik herlees de vorige passage en begin onmiddellijk het vervolg te schrijven. Na een viertal woorden ben ik weg van de wereld. De tijd vliegt dan echt voorbij. Ik werk geconcentreerd door tot 12u.

12u Ik sluit mijn computer af en zoek eventueel nog wat dingen op via de laptop. Mijn computer is niet met het internet verbonden: ik ben te bang voor virussen en hackers. Bovendien werkt het internet nogal verslavend: je tikt enkele dingen in en voor je het weet ben je vertrokken voor een uur. Ik surf dus nooit terwijl ik schrijf.

13u In de namiddag is er tijd voor andere dingen: eens gaan varen of op een terrasje zitten. Vandaag heb ik afgesproken met een stamcelspecialist, als research voor mijn nieuwe boek. Dergelijke afspraken lopen nogal snel uit: het zijn altijd boeiende ontmoetingen.

19u Ik ga iets eten met vrienden en trek daarna op café. Laat maak ik het niet, want ik heb mijn slaap nodig om de volgende dag te kunnen werken.