De dag van Fien Troch

"Een schrijfdag bij mij is vrij saai en ook lesgeven is niet echt boeiend. Een dag op de set is natuurlijk spannend, maar dat is ondertussen ook weer een jaar geleden."

7u Opstaan, want mijn zoontje wordt ook wakker. Dan ben ik met hem bezig tot kwart voor negen: hem wassen, mezelf wassen,… dat is een gezellig moment voor ons twee

8u45 Ik breng mijn zoontje naar de crèche die vlakbij ligt, en ga terug thuis aan mij bureau zitten schrijven. Ik ben begonnen met schrijven aan mijn derde film. Dat zijn meestal vrij intense schrijfsessies, waarbij ik ook gewoon ondertussen wat eet. Ik ga niet voor mezelf de tafel dekken.

14u Vergadering op Sint-Lukas over de eindwerken.

17u15 Tijd om mijn zoontje in de creche te halen. Dat gebeurt meestal rond vijf uur; het perfecte uur om een dag schrijven af te ronden. Meestal speel ik dan wat met hem, maar zeker nu het beter weer wordt, ga ik ook soms een koffie drinken met vrienden en neem ik hem mee. Ik ben vervolgens met hem bezig tot hij gaat slapen.

19u30 Ik eet iets terwijl ik wat televisie kijk en nestel me vervolgens voor een DVD. Dat is voor mij ook een stuk werken, want ik kies altijd een film die ik moet gezien hebben. Ik probeer immers bij te blijven, en dat inspireert me ook wel voor mijn eigen werk. Sommige films bekijk ik ook omdat ik wil voelen of begrijpen wat de maker er mee wilde zeggen. Als ik daarvoor niet in de stemming ben,  schrijf ik soms ook gewoon verder, of lees ik een boek. Ik weet het; ik ben een beetje streng voor mezelf, maar ik weet dat als ik na het eten verder televisie kijk, dat ik tot elf uur pulp zie. Ik probeer dat te houden voor het weekend als mijn vriend komt. Dan is dat ook gewoon knus.