De competenties van Sabine Appelmans

Copyright: vrt

“Je bent een doorzetter”

Hoge score voor: perfectionistisch
Middelscore voor: kritisch
Lage score voor: holistisch

“Het spreekt voor zich dat ik me kan vinden in de uitslag van deze test: ik bèn een doorzetter, iets dat ik nog maar eens bewezen heb in het Eén-programma ‘Eeuwige roem’. In mijn tenniscarrière was ik ontzettend ambitieus: ik gaf alles op om te kunnen trainen, werkte hard en wist exact wat ik wilde bereiken. Toch ben ik enkel een doorzetter met de juiste motivatie: voor dingen die me minder interesseren, kan ik niet dezelfde kracht opbrengen.”

Geen leiderstype

“Volgens de test heb ik het moeilijk met nederlagen en aanvaard ik geen ‘nee’. Dat is eigenlijk niet waar. Ik ben ondertussen 36 jaar en ken mijn sterke en zwakke punten. Misschien zal het ooit wel zo geweest zijn, dat ik na elke nederlaag wilde herbeginnen om te winnen, maar daar herken ik me nu niet meer in. Ik ben genuanceerder geworden. In ‘Eeuwige roem’ zie je ook duidelijk dat ik me goed voel in een groep, maar dat ik niet de leiding neem. Ik was niet de grote favoriet voor de overwinning, maar het klikte wel uitstekend met iedereen.”

 “Luieren is niet voor mij weggelegd”

“Dat ik een hekel heb aan traagheid, is dan weer zeer juist! Van alle dingen waar ik een hekel aan heb, staat niets doen toch op de eerste plaats. Rondhangen of luieren is niet voor mij weggelegd. Gewoon in de zetel zitten vind ik verschrikkelijk. Op vakantie hou ik er ook van alles netjes in te plannen: om negen uur zwemmen, daarna lezen en dan middageten. Thuis begin ik op dode momenten te poetsen of dingen te organiseren. En het moet altijd vooruit gaan. De keerzijde van de medaille is dat het niet altijd perfect gedaan is. Vandaar de lage score voor ‘perfectionistisch’, vermoed ik.”

Controlefreak

“Een controlefreak ben ik wel. Ik ben heel jong op internaat gegaan en moest me op die leeftijd al aan een zeer strak schema houden. Heel mijn tenniscarrière was tot op de minuut gepland: training van tien tot twaalf, daarna eten, rusten en weer spelen. Ik vond het ook niet leuk als de training dan wat later begon. Die discipline zit er nog altijd in: de controlefreak in mij leeft nog.”