De competenties van Erwin Deckers

“Je bent een gangmaker”

Hoge score voor: creatief, leidend, eisend, perfectionistisch
Middelmatig: analytisch, planmatig
Lage score voor: specialistisch

“In mijn vriendenkring ben ik niet echt de gangmaker: ik zal in mijn privéleven niet op tafel staan dansen. Maar op het werk klopt dit profiel volledig. Het hoort bij de job die ik doe. Ik werk in een creatieve omgeving met creatieve mensen. Wat ik doe, is meer dan het pure leiding geven. Je moet mensen in hun binnenste warm krijgen. Dat ik eisend ben, klopt zeker. De lat ligt altijd hoog. Volgens mij is dat de enige manier om mensen over de streep te trekken. Ik vind het leuk om mensen boven zichzelf te laten uitstijgen.”
 “In time management blijk ik minder goed, ook dat klopt. Ik ben geen notoir te laat-komer, maar ik zal ook nooit uitblinken in het efficiënt organiseren van mijn tijd. Ik probeer eraan te werken, maar ik vind het ook belangrijk om een gevoel van vrijheid te behouden. Anders kan ik niet creatief zijn. Ik heb al cursussen gevolg over time management, maar die druisen volledig in tegen mijn eigen natuur. Moest ik volgens die regels leven, dan functioneerde ik niet meer.”

Open gesprekscultuur

“Ooit heb ik een cursus ‘leiding geven’ gevolgd: dat was verplichte kost toen ik nog bij de vrt werkte. Zo’n cursus had interessant kunnen zijn, maar met heel wat dingen was ik het volledig oneens. Ik heb dus vooral veel gediscussieerd in die cursus (lacht). Als baas stimuleer ik trouwens iedereen om zijn eigen mening te zeggen. Ik word zelfs boos als dat niet gebeurt. Vaak worden er aan de koffiezet of op feestjes veel meningen verspreid, maar niet in mijn bureau. Ik hou van een open discussie: daarom is Q ook zo groot geworden.”
 “Toen ik zelf werknemer was bij de vrt, zeker in de beginjaren, vond ik het enorm frustrerend dat er geen afwijkende meningen mochten verkondigd worden. Ik had het gevoel dat er niet naar me geluisterd werd, wel integendeel: ik werd er op afgerekend. Daarom vind ik het nu, baas zijnde, zelf zo belangrijk dat er openheid is. Eén van mijn pijlers is: het maakt niet uit of het een slecht of goed idee is: je kan nooit iets verkeerd zeggen.