De competenties van Alex Agnew

Hoge score voor: creatief, overtuigend, specialistisch 

“De resultaten van deze test zijn angstaanjagend correct: ik ben een hofnar, natuurlijk! Dat is gewoon mijn job. Een betere omschrijving had ik zelf niet kunnen bedenken. De hofnar is de enige aan het hof die openlijk zijn mening kan zeggen over het beleid van de koning. Tenzij het te ver gaat, dan wordt hij een kopje kleiner gemaakt (lacht). Als hofnar word je niet graag kort gehouden en verzet je je tegen degenen die de touwtjes in handen hebben. Ik herken me daar volledig in.”

Lachen met mijnheer de minister

“Ik ben kritisch en geef kritiek op leidinggevenden, maar heb in geen geval de pretentie het beter te weten. Ik wil absoluut niet zèlf eerste minister zijn, maar ik wil hem wel eens goed uitlachen. De test toont dat ik geen leider ben, maar ook geen volgeling. Ik heb het moeilijk om zonder vragen de mening van iemand anders te aanvaarden. “Omdat ik het zeg” is geen argument voor mij. Er moet wel een deftige uitleg gegeven worden.”

Overtuigen

“Ik kan mensen overtuigen, dus ik zou eigenlijk een goede verkoper moeten zijn. Dat klopt: ik heb op een blauwe maandag ook nog in een kledingzaak gestaan. Ik was wel een eerlijke verkoper: als mevrouw beter stond met een goedkope jeans dan met een dure broek, zei ik het ook. Ik denk trouwens dat ik voldoende bewijs dat ik kan verkopen: ik overtuig elke dag opnieuw honderden mensen om naar mij te komen kijken. Maar daar geef ik wel iets voor in ruil: anders komen ze niet meer terug.”

Roddels en drama

“Een hofnar wordt ook omschreven als een mensenkenner, die graag mensen bestudeert en hun zwaktes kent. En hij houdt van roddels en sterke verhalen (lacht). Ook dat is correct: ik haal mijn inspiratie uit sterke verhalen. Hoe sterker, hoe beter. Wie tegen mij zegt: “Moet je nu eens wat weten…”, heeft mijn interesse. Toen ik bij de Vlaamse Opera werkte als receptionist, was ik dol op die personeelsverhalen. Het ging er daar wel eens dramatisch aan toe: ze werken niet voor niets bij de opera.”

Foto: Jean Dreesse