De (Tour)dag van Lieven Van Gils

Lieven Van Gils presenteert niet alleen Phara en Reyers laat. In juli draait hij ook nog eens mee in het Tour-programma Vive le vélo. Hoe ziet een slopende werkdag tijdens de Tour eruit?

8 uur. Ontbijt in het hotel met de collega’s. We genieten nog even van de rust, want een Tour-dag is hard werken. De sfeer in hotels is wel gezellig, want hier zitten niet alleen collega-journalisten, maar ook renners en hun entourage. Lang blijven zitten is er niet bij, want het is een eindje rijden naar de startplaats van de Tour: in deze periode zitten hotels bomvol, dus moeten we uitwijken naar omliggende steden en dorpen. Het merendeel van de Tour brengen we dan ook in de wagen door. 

10.30 uur. We verzamelen aan de startplaats en wachten op de renners die toekomen. Hier maken we de interviews die in de loop van de dag in de journaals gebruikt zullen worden. De satellietwagen is mee en monteert ter plekke.

12.00 uur. We haasten ons terug naar de auto zodra het peloton vertrekt. Wij moeten namelijk met de auto klaar staan wanneer de renners straks aankomen. En daarvoor moeten we een véél langere weg nemen.

16.00 uur. Als het traject meevalt, proberen we onderweg iets te gaan eten. Maar meestal steken we gewoon een sandwich in onze mond in de auto. Als we geluk hebben, wordt er een buffet georganiseerd voor journalisten bij aankomst. Maar het kan ook gewoon een boterham met kaas of hesp zijn.

17.00-17.30 uur. Aankomst van het peloton en het moment waarop alles moet gebeuren: het puzzelwerk kan beginnen. Voor ons begint de koers pas als de echte koers gedaan is. Wie gaan we interviewen? Wie belt wie? We contacteren ploegverantwoordelijken en hotels voor een lokatie om te filmen: daar moeten we dan een set opbouwen. Om 19u moet onze rubriek over de Tour klaar zijn voor het Journaal op Eén. En elke dag breng ik een live interview voor in Tour 2009, de talkshow van Karl Vannieuwkerke. Niet zo makkelijk, want we moeten de renner ook duidelijk maken dat het interview écht om –ik zeg maar- 22u04 moet plaatsvinden. Drie minuten later kan echt niet, want we gaan live. Dus moet zo’n renner zich precies op dat moment vrijmaken uit zijn massages en andere avond-activiteiten: stress! Wat wij doen is wel uniek, geen enkele andere tv-zender heeft ’s avonds nog een topper uit de Tour live in het programma. Daar ben ik trots op.

19.00 uur. Ik presenteer mijn dagelijkse rubriek in het Journaal.

22.00 uur. Live-interview met één van de toppers in Tour 2009.

23.00 uur. We gaan ergens iets deftigs eten en kunnen eindelijk chillen. Daarna rijden we naar het nieuwe hotel. Als we pech hebben, ligt dat op anderhalf uur rijden van de plaats waar we morgenvroeg weer terug moeten staan.

01.00 uur. Aankomst in de hotelkamer, waar ik mijn koffer neerplof en onmiddellijk in een diepe slaap val.