De 6 vreselijkste uniformen om in te gaan werken

Wat aantrekken om te gaan werken? Wie voor zijn job een uniform moet dragen hoeft zich alvast over die vraag het hoofd niet te breken. Maar dat betekent allerminst dat verplichte werkkledij nooit ergernissen met zich mee zou brengen. Met de volgende zes uniformen is alvast niet iedereen onverdeeld gelukkig …

1. De 16de eeuwse uitrusting van de Zwitserse garde

Ze staan in voor de beveiliging van de paus, maar hun werkkledij lijkt in niets op die van een hedendaagse beveiligingsagent. Vanaf de late middeleeuwen hadden diverse Europese vorsten Zwitserse hellebaardiers in dienst en de Pauselijke Zwiterse Garde in Vaticaanstad is daar vandaag het enige overblijfsel van.  Hun outfit met blauw, geel en rood mocht in de 16de eeuw dan wel behoorlijk chic staan, nu komt het eerder lachwekkend over.

2. De topjes van de serveersters bij Hooters

asset/53879

In restaurantketen Hooters worden het bier en de snacks geserveerd met de borst vooruit. De meisjes die er werken worden geselecteerd op hun ‘looks’ en zijn getooid in weinig aan de verbeelding overlatende topjes. Ook het logo van het bedrijf, dat op borsthoogte op het werktenue prijkt, zal nooit een prijs voor het meest subtiele ontwerp winnen.

Om zich juridisch in te dekken laat Hooters zijn serveersters een contract ondertekenen waarin staat dat ze akkoord gaan om het minuscule oranje-witte uniform te dragen en dat ze het niet vrouwonvriendelijk of beledigend vinden.

3. Het zwarte sporttenue van scheidsrechters

asset/53873

Op de kleur na verschilt hun outfit niet erg van de sportruitjes en -broekjes van de spelers, dus zo vreselijk belachelijk zien ze er niet uit, maar toch roept hun verschijning meer dan eens felle reacties op. Ze krijgen het vaak hard te verduren: in de meeste matchen zijn “Vuile zwarte!” en andere honende uitroepen niet van de lucht. Benieuwd wat er gescandeerd zou worden als hun werkkledij minder kernachtig omschreven kon worden.

4. Het politieuniform voor vrouwen

asset/53880

“Het unform van de Belgische politie is gekozen door mannen en gemaakt voor mannen. Vrouwen met een iets vollere boezem voelen er zich niet goed in”, dat zegt hoofdcommissaris Gwen Merckx van de politiezone Rupel. Grootste boosdoeners zijn de twee insignes - het naamplaatje aan de ene kant en een plaatje met de graad aan de andere kant - die de borsten in het veel te strakke poloshirt nog extra accentueren.

Volgens Merckx gaat het probleem ook verder dan het truitje alleen: “Het hele uniform is op mannenmaat gemaakt. De jas en het hemd zijn allesbehalve vrouwelijk. En dan die gordel: die is gemaakt om links gedragen te worden, zoals mannen dat doen. Maar ik draag hem rechts met als gevolg dat het logo omgekeerd staat.”

5. De halfnaakte mannen van Abercrombie & Fitch

asset/53888

Niks mis met een mooie jeansbroek, maar bij de Amerikaanse kledingketen Abercrombie & Fitch, die binnenkort ook in Brussel een filiaal opent, dragen de mannelijke verkopers/modellen niet veel meer dan dat. De werkkledij zelf is dan ook niet het belangrijkste. Wat vooral de aandacht van de kooplustige tienermeisjes moet opwekken zijn de lichaamsdelen die niét bedekt zijn: de biceps als kabeltrossen en de obligate sixpack-buik.

De reputatie van het kledingmerk is dan ook allerminst onbesproken: er hangen het bedrijf heel wat schadeclaims boven het hoofd voor hun op uiterlijk gebaseerde selectiecriteria voor personeel. Maar het zal A&F worst wezen, want één ding is duidelijk: de hype die ze zelf aanzwengelen wérkt.

6. Het pak van de hotdogverkoper

asset/53887

Trouwens, over worst gesproken: het werkplunje van deze hotdogverkoopster valt niet te benijden. Oké, aan duidelijkheid laat het niets te wensen over – potentiële klanten weten perfect voor welke snack ze bij haar terechtkunnen – maar of dit overmaatse worstkostuum ook lekker zit en of het haar in haar waardigheid laat, dat is maar zeer de vraag.