De 10 meest en minst stresserende jobs van 2013

Stress: geen enkele werknemer ontsnapt eraan. Maar voor welke beroepen staat de boog het meest gespannen? En welke werknemers kunnen wat meer relaxen?

Elk jaar stelt de Amerikaanse site CareerCast een lijst op met de tien meest en minst stresserende jobs van dat jaar. Daarvoor onderzoeken ze verschillende elementen: deadlines, concurrentiekracht, fysieke vereisten, omgevingsfactoren, zijn er gevaarlijke situaties, enzovoort.

De 10 minst stresserende jobs van 2013

Een mooi salaris, een pak vakantiedagen, doorgroeimogelijkheden, weinig gezondheidsrisico ... Een universiteitsprofessor voert de ranking aan van minst stresserende jobs. In tegenstelling tot leerkrachten in het middelbaar krijgen professoren studenten voor zich die zelf gekozen hebben voor een richting. Ze zijn dus geïnteresseerd en enthousiast.

Op de tweede plaats staan kleermakers. Ze zijn doorgaans veel minder goed betaald dan proffen, maar de mogelijkheid tot creativiteit en de kalme werkomgeving geven hier de doorslag, aldus CareerCast.

Administratief medisch personeel, zoals op een medisch secretariaat, vervolledigt de top drie.

1. Professor aan de universiteit
2. Naaier, kleermaker
3. Medisch administratief personeel
4. Juwelier (goudsmid, diamantair ...)
5. Medisch laborant
6. Audioloog
7. Diëtist
8. Kapper
9. Bibliothecaris
10. Operator van een kolomboormachine

Op zoek naar een job waar je niet van hot naar her moet racen? Bekijk hier het aanbod!

De 10 meest stresserende jobs van 2013

De top van de rangschikking wordt gedomineerd door militaire beroepen. Soldaten staan op de eerste plaats, omdat hun fysiek en mentaal veeleisende beroep gevaar voor eigen leven betekent. Op de tweede plaats vinden we de hoger geplaatste generaals, die de verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid van hun soldaten.

Op de derde positie vinden we brandweerlui, die ook vorig jaar in de top drie vertoefden. Gevaar, fysieke belasting en onregelmatige werkroosters wegen zwaar op de spuitgasten.

1. Militair personeel
2. Generaal
3. Brandweerman
4. Lijnpiloot
5. PR-medewerker
6. Directielid
7. Fotojournalist
8. Journalist van de schrijvende pers
9. Taxichauffeur
10. Politieagent

Bron: CareerCast