Creatieve werknemers vaker geestesziek

Werknemers met een creatief beroep worden vaker behandeld voor een mentale aandoening dan de rest van de bevolking. Dat blijkt uit een studie aan het Zweedse Karolinska Institutet.

Bijna 1,2 miljoen patiënten - met schizofrenie, depressie, angststoornissen, verslavingen, autisme, ADHD of anorexia nervosa - en hun familie werden onderzocht in deze studie. Uit de resultaten blijkt dat bipolaire stoornissen vaker voorkomen bij personen met een creatief beroep zoals dansers, fotografen en auteurs.

Schrijvers

Auteurs bleken bovendien ook veel meer last te hebben van schizofrenie, depressie, angststoornissen en verslavingen dan de rest van de bevolking. Ze plegen ook 50% meer zelfdoding.

Uit een vorige studie bleek al dat dichte familieleden van schizofrene, anorectische of bipolaire personen vaker een creatief beroep uitoefenen.

Nieuwe behandelingen

Hoofdonderzoeker Simon Kyaga laat weten dat we misschien niet langer zwart-wit naar deze aandoeningen moeten kijken. Sommige creatievelingen putten immers net inspiratie uit hun aandoening. "Als we aannemen dat bepaalde uitingen van de ziekte goed kunnen zijn voor de patiënt, kunnen we heel anders met de behandeling omgaan", zegt hij. "In dat geval kunnen de arts en de patiënt samen tot een akkoord komen over wat er moet behandeld worden, en tegen welke prijs."

Zit je zelf met vragen? Contacteer anoniem Tele-Onthaal op het nummer 106 of via de website.

Bron: Karolinska Institutet