Concentratieproblemen? 8 trucjes om je hersenen te trainen

Je zou die ene taak moeten afkrijgen, maar het lukt je niet om je te concentreren. Klinkt het je bekend in de oren? Deze trucjes helpen je je concentratie te verhogen.

8 hersentrucjes

1. Kies een woord of geluid en herhaal het gedurende vijf minuten in stilte in je hoofd. Kun je je blijven focussen? Dan kun je de techniek de volgende keer zeven minuten proberen vol te houden.

2. Tel van achter naar voren van honderd tot één

3. Kies een stuk fruit, neem het in je handen en bestudeer het . Probeer je niet te laten afleiden door vragen als: 'Waar heb ik het gekocht?', 'Waarom is het gezond?', … Wees erg gefocust op de vorm, de geur, de smaak, de kleur,…

4. Kies een voorwerp dat je gemakkelijk kunt vasthouden zoals een lepel of een sleutel. Concentreer je en bekijk het van elke mogelijke kant. Sluit nadien je ogen en probeer een duidelijk beeld van het voorwerp voor ogen te halen.

5. Ga in gedachten naar een plaats waar je je ontspannen voelt. Probeer de plek levendig voor te stellen. Sluit je ogen en denk aan de geur, de omgeving,... Voel je je ontspannen? Dan kun je verder met de taak waarmee je bezig was. Probeer het ontspannen gevoel wel vast te houden.

6. Durf af en toe eens ‘STOP!' te zeggen als je gedachten afdwalen. Hierdoor ga je je aandacht terugbrengen naar waar je hem wilt.

7. Probeer alle mogelijke gedachten die je kunnen afleiden van je werk uit je hoofd te bannen. Dwalen je gedachten af naar privéproblemen? Schrijf ze dan eerst van je af voordat je verder gaat met je werk.

6 tips om je concentratie vast te houden

1. Stel een doel op

Kan het werk waarmee je bezig bent je niet boeien? Dan zal je concentratievermogen ook vrij laag zijn. Denk daarom eerst na waarom je het doet en welk doel je ermee wilt bereiken. Als je dit voor ogen houdt, zal je eens zo gemotiveerd zijn.

2. Ga niet onbezonnen te werk

Soms is het belangrijk om vijf minuten stil te staan bij wat je gaat doen en hoe je het gaat aanpakken. Als je een structuur hebt zal je je werk minder moeten onderbreken met de vraag 'wat is het volgende dat ik moet doen?'.

3. Neem regelmatig een pauze

Het lijkt dan misschien beter om de hele dag voor je computer te zitten, toch kun je beter een korte pauze inlassen na een bepaalde periode. En als je weet dat je binnenkort een pauze kunt nemen, zul je extra gemotiveerd zijn om die ene taak af te krijgen.

4. Sluit je af

Niet iedereen heeft het geluk om een deur aan zijn kantoor te hebben. Velen werken immers in een open ruimte. Toch kun je je ook daar op een bepaalde manier afsluiten van je collega's. Zet je koptelefoon op en de mensen zullen je minder snel lastigvallen.

5. Eet voldoende

Te veel eten is niet goed, maar met een grommende maag kun je ook niet werken. Na een zware lunch ligt je suikerspiegel meestal lager en verslapt je aandacht. Probeer daarom je maaltijden te spreiden en niet in een keer een stevige lunch te verorberen.

6. Verbreek je internetverbinding

Als het internet noodzakelijk is om je werk te verrichten kun je niet anders, maar in andere gevallen zet je beter je internet uit. Facebook, twitter of andere interessante sites leiden je af van je werk.