Communiceer open en duidelijk!

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze je hoe je op een duidelijke manier jouw boodschap kan overbrengen.

Je leidinggevende vraagt aan jou en je collega wie die extra taak nog op zich kan nemen. Dit past helemaal niet in je agenda maar je kijkt weg en doet alsof je heel druk bezig bent. Je collega echter zegt heel duidelijk dat dit voor haar niet gaat waardoor de taak naar jou gaat. Dit had je niet verwacht, begrijpt je leidinggevende je subtiele signalen niet?

Om dit soort situaties te vermijden, is duidelijk communiceren erg belangrijk. Ga er niet te snel van uit dat anderen je goed genoeg kennen en weten wat je denkt.  Subtiele signalen worden niet door iedereen meteen begrepen. Een gebrek aan duidelijk communiceren kan bijgevolg voor grote teleurstellingen zorgen. Communicatie tussen mensen verloopt altijd op dezelfde manier. Er is altijd de zender die een bepaalde boodschap wilt overbrengen aan de ontvanger. Als je boodschap dubbelzinnig is, zit de kans er natuurlijk dik in dat hij op een andere manier geïnterpreteerd wordt.

Om dit te vermijden enkele tips die je kunnen helpen om tijdig aan te geven waar je mee zit of wat je belangrijk vindt:

  • Probeer kleine ergernissen rustig te verwoorden. Dat is duidelijker dan zuchten of humeurig rondlopen. Je ergert je bijvoorbeeld aan een collega die privé-zaken zit te regelen terwijl het razend druk is. Spreek de persoon hier kalm over aan en gebruik telkens de ik-vorm in je communicatie. Vermijd ook woorden als “altijd” en “nooit”.
  • Mensen kunnen geen gedachten lezen. Toon aan je collega’s of leidinggevende wanneer je ergens mee zit. Heb je bijvoorbeeld ergens hulp bij nodig, wil je dat iemand bij je blijft of wil je liever alleen gelaten worden als je verdrietig bent? Je kan dit zelf aangeven, zo weten anderen ook beter wat ze moeten doen om je te helpen.
  • Denk eraan dat de boodschap die je brengt ondubbelzinnig is. Non-verbale communicatie speelt hier een grote rol in. Probeer ervoor te zorgen dat je non-verbale en je verbale communicatie afgestemd zijn op elkaar. Zeg bijvoorbeeld niet dat je wel een taak van je collega zal overnemen terwijl je gezicht een donderwolk is.

I.s.m. ISW Limits