Cijfer jezelf niet weg

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze hoe je ervoor zorgt dat je jezelf niet volledig wegcijfert op het werk en daarbuiten.

Eens iets doen voor een ander maakt je vaak zelf ook gelukkiger. Je kan op verschillende manieren iets doen voor een ander: je kan een compliment geven, je kan werk overnemen van iemand, je kan luisteren naar zijn/haar verhaal … Iets doen voor een ander kan soms een extra inspanning kosten. Binnen relaties tussen mensen gaat het om geven en nemen. Belangrijk is dat je er op let dat je niet enkel geeft en  jezelf vooral niet alleen wegcijfert voor anderen. Ga dus niet voorbij aan jezelf door alles af te stemmen op de andere maar probeer een evenwicht te vinden tussen wat de ander wil en wat jij zelf belangrijk vindt.

Enkele tips die je daarbij kunnen helpen:

  • Kies niet enkel voor datgene wat anderen van jou verwachten. Je kan gerust eens op een middag niet met je collega’s lunchen maar eens buiten voor jezelf een boodschap gaan doen. Of ook thuis mag je gerust eens kiezen om die afwas even te laten staan, zonder dat je je hierover schuldig moet voelen.
     
  • Kies voor wat jou gelukkig maakt en wat het beste aanvoelt voor jou. Als er bijvoorbeeld een activiteit gepland is op je werk of met vrienden, waar jij je niet goed bij voelt, kan het soms beter zijn om dit uit te leggen dan dat je er met een vervelend gevoel aan deel moet nemen.
     
  • Accepteer jezelf zoals je bent en maak keuzes die bij je passen. Schaam je bijvoorbeeld niet voor de kleren die jij mooi vindt of voor je favoriete ploeg. Iedereen heeft immers een eigen smaak of voorkeur.
     
  • Zoek een evenwicht tussen wat je voor anderen wilt doen en waar je jezelf goed bij voelt. Het is erg mooi als je voor iedereen klaar staat of voor iemand zorgt die het moeilijk heeft. Maar het is ook goed om soms wat afstand te nemen. Misschien zijn er wel anderen in je omgeving die samen met jou de andere kunnen steunen?

Probeer dus ook te kijken naar wat jij van een bepaalde situatie verwacht. Daarna kan je nagaan of dat ook voor anderen acceptabel is. Door jezelf niet steeds weg te cijferen voor anderen, zal je ook met een beter gevoel rekening kunnen houden met anderen.

I.s.m. ISW Limits