Bureaupsychologie: wat je werkplek zegt over jezelf

Een kraaknet bureau of een jungle van post-its? Je bureau geeft meer over jezelf prijs dan je zelf zou denken en hopen. De Britse psychologe Donna Dawson bestudeerde tal van werkplekken en identificeerde zo 6 persoonlijkheidstypes.

1. Bureau met trofeeën

Wil je dat je keiharde werkethos van de muren druipt, dan is een bureau met trofeeën het meest effectief. Zet postkaartjes van peperdure vakanties in de kijker en kader een persoonlijke triomf netjes in. Hou je bureau niet kraaknet, maar creëer een georganiseerde chaos. Op die manier toon je dat je met verschillende uitdagende projecten bezig bent.

2. De neutrale bureaulook

Je bent je carrière nog volop aan het maken? Ga dan voor de neutrale bureaulook. Volgens Dawson moet je in deze fase voorzichtig zijn met wat je prijsgeeft over jezelf. Pluche mascottes of een gek levensmotto worden niet meteen geassocieerd met een doelbewuste werknemer die gaat voor promotie. Let wel dat je niet te neutraal wordt en toon een beetje menselijkheid met een plantje of een foto van je trouwe viervoeter.

3. Het koffiekransbureautje

Een zwaar gepersonaliseerd bureau met foto’s van de kroost en souvenirs van de laatste vakanties duiden volgens Dawson dan weer op een gesettelde werknemer. “Je bureau is wellicht het stekje bij uitstek voor een koffiekransje, maar doe ook niet te veel alsof je thuis bent. Nagellak, vitamines en speeltjes suggereren dat je meer geïnteresseerd bent in jezelf dan in je werk”, waarschuwt Dawson.

4. De rommelbureau

Bureaus behangen met post-its en papierstapels zo hoog als wolkenkrabbers accentueren een creatieve chaos. Maar ruim toch maar eerst die 5 colablikjes op vooraleer je zesde te openen. Chaotische bureaus schreeuwen namelijk uit dat je niet kan delegeren of het werk bijhouden. En de post-its? “Die tonen aan dat je een geheugen hebt als een zeef.” Zegt Dawson.

5. Het schijnordelijk bureau

Neig je nogal snel naar wanorde, dan kan een ringmap of een sorteerbakje wel een stap in de goede richting zijn. De overige ‘brokstukken’ dump je dan maar in de bureaulade die volgens Dawson symbool staat voor ‘het onderbewuste dat niemand ziet.’

6. Geen eigen bureau

Meer en meer kantoorlui hebben geen eigen bureau. Dat wijst volgens Dawson op een meedogenloze werknemer. “Van de ene bureau naar de andere springen, voorkomt dat je een band creëert met het bedrijf. Het is een constante herinnering dat je gewoon een minuscuul radartje bent in een grote onderneming”, aldus de psychologe.

Tekst: Arno Briers

Reageer

Welke type bureau heb jij? En je baas?

Lees ook:
- 6 hippe Belgische kantoorgebouwen
- Hoe richt je je thuiskantoor in?