Bijna 1 op de 5 kaderleden drinkt te veel

Ruim 14% van de Belgische werknemers drinkt te veel alcohol. Bij mannen en kaderleden doet het probleem zich nog sterker voor. Dat blijkt een uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex bij 1.525 werknemers.

Werknemers die te veel drinken zijn gemotiveerd en gaan met plezier werken, maar zowel hun gezondheid als hun prestaties op het werk lijden onder hun alcoholconsumptie. We spreken van schadelijk alcoholgebruik vanaf meer dan twee glazen per dag bij vrouwen en meer dan drie bij mannen. Er zijn significant meer mannen (18%) dan vrouwen (10%) met een schadelijk alcoholgebruik. Het probleem doet zich ook meer voor bij kaderleden (18%) dan bij arbeiders (16%) of bedienden (12%).

Lichamelijke en geestelijke problemen

38% van de werknemers met overmatig drankgebruik voelt zich lichamelijk minder goed. Meer dan 35% is psychisch niet in staat om te werken. Bij werknemers die minder drinken is dat 15%. Daarbij komt dat een groot deel van de werknemers die te veel drinken zich neerslachtiger voelt dan anders (42%) en zich sneller kwaad maakt op collega’s (38%).

Te veel drinken veroorzaakt ook grote concentratieproblemen: 44% van de werknemers met schadelijk alcoholgebruik heeft moeite om zich te concentreren, tegenover 23% bij zij die minder drinken.

Ten slotte heeft te veel alcohol ook een invloed op de productiviteit van werknemers. 31% van degenen die te veel drinken, heeft de indruk minder goed te presteren. Bij werknemers met matig alcoholgebruik denkt 18% dat dit het geval is.