Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Bijna 1 op 3 journalisten heeft burn-out of loopt hoger risico

Bijna één op drie journalisten loopt een verhoogd risico op een burn-out of heeft er inmiddels al last van. Dat blijkt uit een rondvraag bij 721 beroepsjournalisten. Vooral eindredacteurs en krantenjournalisten lijden het meest.

Wat is een burn-out?

Een burn-out krijg je als je gedurende een lange periode moet afrekenen met emotionele, mentale en interpersoonlijke stressoren op het werk. Uitputting is het meest opvallende symptoom. Opgebrande mensen nemen vaak ook een cynische, afstandelijke houding aan tegenover hun werk en twijfelen over hun eigen competenties.

Lees meer over de symptomen van een burn-out.

1 op 10 kampt met een burn-out

10% van de deelnemende journalisten kampt op dit moment met een burn-out. Het gemiddelde voor de totale werkende bevolking is 4%. Als groep scoren de Vlaamse beroepsjournalisten gemiddeld op uitputting én cynisme, al liggen hun scores op de grens met wat de norm als hoog definieert, aldus het onderzoek van Arteveldehogeschool.

asset/30431

Ondank deze vrij hoge socres ligt het ziekteverzuim onder journalisten niet hoger dan bij andere beroepsgroepen. Ziek gaan werken, terwijl het voor de eigen gezondheid beter zou zijn thuis te blijven, komt in verhouding wel vaak op de redacties voor.

Eindredacteurs en krantenjournalisten scoren hoger

Eindredacteurs en krantenjournalisten scoren significant hoger op uitputting en cynisme dan 'gewone' journalisten. Ook weekend- en avondwerk doet descore stijgen.

Hoofdredacteurs en redactiechefs zijn ervan overtuigd hun job goed aan te kunnen. Gewone journalisten scoren op dit punt heel wat minder. Hoe bekwaam journalisten zichzelf vinden, hangt ook samen met anciënniteit en met het statuut. Hoe hoger de anciënniteit, hoe positiever journalisten zichzelf inschatten. Vaste medewerkers vinden van zichzelf dat ze bekwamer zijn dan freelancers of mensen met een tijdelijk contract.

Bekijk het volledige rapport.

Lees ook:
- 10 beroepen met garantie op een burn-out
- Hoe vermijd je een burn-out?