Beter slapen, beter presteren!

Na een drukke en stresserende dag op het werk is het soms moeilijk om alles achter je te laten wanneer je gaat slapen. Je ligt nog uren wakker, je piekert, je slaapt onrustig en misschien droom je zelfs over de beslommeringen van de dag. Hierdoor word je de ochtend nadien minder uitgerust wakker en heb je het gevoel dat door die slechte nachtrust je stress nog erger wordt.

Slapen zorgt ervoor dat je lichamelijk en mentaal herstelt van de voorbije dag. Slaap je te weinig, dan word je prikkelbaar, lusteloos en humeurig. Je wordt kwetsbaarder voor stress en kan minder goed omgaan met moeilijke situaties. Je bent ook trager in reacties en kunt minder goed dingen onthouden. Kortom, je voelt je minder goed in je vel.

Wanneer heb je voldoende geslapen? Dit is voor elke persoon anders, iedereen heeft een verschillende behoefte aan slaap. Je hebt voldoende geslapen als je overdag goed functioneert zonder slaperig te zijn. Je boekt het beste resultaat door je slaapbehoefte en biologische klok te respecteren. Ben je eerder een avondmens? Forceer jezelf dan niet door om 22 uur te gaan slapen. Heb je veel slaap nodig? Verschiet dan niet dat je lichaam zich na slechts zes uur slapen niet volledig hersteld heeft.

Hoe kan je er nu voor zorgen dat je beter slaapt? Probeer je slaap voor te bereiden met een ontspannende activiteit en een vast slaapritueel. Elke avond dezelfde handelingen uitvoeren voor je gaat slapen, geeft je lichaam het sein dat het bijna tijd is om te slapen.

Enkele tips om je eigen slaapritueel te creëren:

  • Ontspan nog eventjes voor het slapen gaan en neem een warm bad of douche.
  • Dim de lichten, trek iets comfortabel aan en zet rustige muziek op.
  • Koffie, alcohol of een zware maaltijd ’s avonds kunnen een goede nachtrust schaden. Drink eerder een tas melk of thee.
  • Lees rustig een boek. Probeer vlak voor je gaat slapen de televisie en de computer uit te laten. Dit zijn stimulerende activiteiten die het slapen niet bevorderen.

Als je toch al piekerend wakker ligt, probeer dan je gedachten onder controle te houden. De uren tellen of tegen jezelf zeggen dat je nu moet slapen of je anders morgen niet zal kunnen functioneren, zijn gedachten die je zeker niet zullen verder helpen om de slaap te vatten. Maak je niet te zenuwachtig en probeer aan andere dingen te denken. Als dit nog niet lukt, kan je na een tijdje beter even opstaan om iets anders te doen!

I.s.m. ISW Limits