Bespaar geld door een kantoor te delen

Regus, expert in het aanbieden van flexibele oplossingen voor werkplekken, ziet een toenemende trend in het delen van kantoorruimte door werknemers uit verschillende ondernemingen. Voor een bedrijf heeft het als voordeel dat het enkel betaalt voor de ruimte die effectief gebruikt wordt. Zo worden kantoren maar voor 30% van de tijd effectief benut, stelt het onderzoek 'Efficiënt werken in de 21e eeuw' van de Durham Business School. Denk maar aan vergaderzalen die vaak leegstaan of bureaus die niet gebruikt worden doordat een werknemer ziek is of van thuis uit werkt.

Af en toe een werkplek nodig

Guy Vanderhoeven van GVS² BVBA maakt al een aantal jaren gebruik van de ‘shared offices’ formule. “Wij zijn een klein bedrijfje van 4 zelfstandige consultants en bieden assessments van salesteams aan. Voor onze job zitten we vaak op de baan en werken we geregeld  in het bedrijf van onze klant. Omdat we geen vaste kantoorruimte nodig hebben, maar af en toe wel gebruik willen maken van een vergaderruimte of een bureau, ging ik een aantal jaren geleden op zoek naar een kantoorruimte om te huren. Maar de huurprijzen voor een kantoor zijn enorm hoog."

10 dagen voor 200 euro

“Via Regus kozen we voor de formule om vrijblijvend 10 dagen per maand ruimte te huren. We kunnen kiezen welke 10 dagen dit zijn en kunnen daar heel flexibel in zijn.  Voor ons komt dit financieel een stuk voordeliger uit. We betalen maandelijks ongeveer 200 euro. Voor het huren van een vast bureel ben je doorgaans wel wat meer geld kwijt.”

Koffie en paperclips voorzien

“Alles in zo’n ‘gedeeld kantoor’ is ook voorzien, van een printer tot koffie. Je stapt binnen en kan meteen aan het werk. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor administratieve ondersteuning of kantoorbenodigdheden. Heb je paperclips nodig, dan kan je dat zo ook aanvragen. Op het einde van de maand krijg je een nauwkeurige afrekening van de gedane kosten van die maand.”

“Af en toe zie je ook werknemers van andere bedrijven. Maar meestal zit ik hier alleen. Voorlopig willen we deze formule zeker behouden. Voor een klein bedrijfje als het onze is dat echt ideaal. Wanneer we groter worden, kunnen we misschien beginnen zoeken naar een vaste locatie.”